Skip to main content

Παγκόσμια Τράπεζα: Οι τιμές πετρελαίου θα κάνουν πιο δύσκολη την ανοικοδόμηση της Συρίας

Ακόμη πιο δύσκολη θα καστήσουν την ανοικοδόμηση της Συρίας από τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, καθώς οι δωρήτριες χώρες της Μέσης Ανατολής θα δυσκολευτούν να χορηγήσουν βοήθεια, προέβλεψε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

«Εκφράζω την ιδιαίτερη ανησυχία μου ότι δεν θα υπάρξει το είδος οικονομικής βοήθειας με την μορφή επιχορήγησης που βλέπαμε άλλοτε, όταν η τιμή του βαρελιού ανερχόταν στα 100 δολάρια», δήλωσε ο Κιμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει διατυπώσει κάποια εκτίμηση για το κόστος της ανοικοδόμησης της Συρίας όταν τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά ο Κιμ δήλωσε πως έχει ακούσει εκτιμήσεις για ένα κόστος που θα ξεπεράσει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι πολλές παραδοσιακές δωρήτριες χώρες στην Μέση Ανατολή έχουν το τρέχον διάστημα δημοσιονομικά ελλείμματα εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, σημείωσε ο Κιμ.

Αυτό σημαίνει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και οι περιφερειακές αναπτυξιακές τράπεζες θα χρειαστεί να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο, ενδεχομένως εκδίδοντας ομόλογα για να αντλήσουν κεφάλαια, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters