Skip to main content

Τζεντιλόνι – ΕΕ: Συνέπειες, αν μετά την κρίση επανέλθουμε στην λιτότητα

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας εις βάθος μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας προκειμένου να προωθηθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη όταν περάσει το σοκ της πανδημίας.

“Πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι δημοσιονομικοί μας κανόνες να υποστηρίζουν την ανάπτυξη. Πρέπει ιδίως να επιτρέψουμε σημαντικά επίπεδα δημόσιων επενδύσεων στα χρόνια που έρχονται. Κατά τη γνώμη μου, οι νέοι δημοσιονομικοί μας κανόνες πρέπει να προβλέπουν μια ειδική μεταχείριση για τις επενδύσεις”, είπε ο Τζεντιλόνι στη διάρκεια ακρόασης κεκλεισμένων των θυρών στο Ελεγκτικό Συνέδριο στο Παρίσι, σύμφωνα με κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Αφότου ξεκίνησε η οικονομική κατάρρευση που προκάλεσε η πανδημία πριν από έναν χρόνο, οι χώρες της ευρωζώνης παρέβησαν προσωρινά τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας που περιορίζει το δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και το χρέος στο 60% του ΑΕΠ.

Ορισμένοι από αυτούς τους κανόνες, που θεωρούνται ξεπερασμένοι από χώρες μέλη όπως η Γαλλία, αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο μιας συζήτησης, μετά το καλοκαίρι, προκειμένου να υπάρξει μια ενδεχόμενη μεταρρύθμιση. Όμως διατυπώνονται διαφωνίες στο εσωτερικό της ευρωζώνης κυρίως η εναντίωση των λεγόμενων “φειδωλών” χωρών της βόρειας Ευρώπης.

“Δεδομένων των επιπέδων δημόσιου χρέους που θα έχουμε φθάσει κατά την έξοδο από αυτήν την κρίση και της ανάγκης να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη και η οικολογική μετάβαση, μια εις βάθος αναθεώρηση αυτών των κανόνων μοιάζει να είναι πιο απαραίτητη από ποτέ”, υπογράμμισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Ιταλός Επίτροπος εκτιμά πως πρέπει να “σκεφθούμε πιο σταδιακά, ρεαλιστικά και διαφοροποιημένα σενάρια μείωσης του δημόσιου χρέους, ανάλογα με τα κράτη μέλη, από εκείνα που θα υπαγόρευε μια μηχανική εφαρμογή του ‘κανόνα χρέους’ που ισχύει σήμερα”.

Ο Τζεντιλόνι φοβάται πως μια υπερβολικά σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή θα «φρενάρει» την ευρωπαϊκή οικονομία εμποδίζοντας την απορρόφηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις πιο αδύναμες χώρες, όπως έγινε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

“Η επιβολή δραστικών δημοσιονομικών προσαρμογών στη φάση ανάκαμψης θα ήταν αντιπαραγωγική αν όχι επικίνδυνη. Θα επιδείνωνε τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και θα υπονόμευε την ανάκαμψη, θέτοντας επίσης σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών (…) Βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να διασφαλιστεί παρά μόνο από την ανάπτυξη και όχι τη λιτότητα”, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Ο Τζεντιλόνι βλέπει στην παρούσα κρίση “μια ιστορική ευκαιρία αναθεώρησης εις βάθος των κανόνων”. “Είναι χωρίς αμφιβολία πιθανό να επιφέρουμε αλλαγές χάρη σε ερμηνευτικές τροποποιήσεις. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε πιο φιλόδοξοι πρέπει να οραματιστούμε νομοθετικές τροποποιήσεις”, εκτίμησε.

Πηγή: ΑΜΠΕ