Skip to main content

Talk of the market: Προσδοκίες στο χρηματιστήριο και στο Ταμείο Ανάκαμψης

Συζητείται σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο το κείμενο του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης ενόψει της παρουσίασης από τον πρωθυπουργό των πρώτων έργων που θα ενεργοποιηθούν με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Εν τω μεταξύ εντός των ημερών αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων αλλά και το σχέδιο επανεκκίνησης της αγοράς με στοχευμένα μέτρα και ρευστότητα για επαγγελματίες του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, ο προϋπολογισμός της κεντρικής κυβέρνησης κατέγραψε έλλειμμα 3,268 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4,507 δισ. ευρώ, με βάση την πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2021 και έναντι ελλείμματος 1,107 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2020. Σε πρωτογενή βάση, ο προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα 1,497 δισ. ευρώ έναντι στόχου ελλείμματος 2,737 δισ. ευρώ και από πλεόνασμα 831 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2020.

Στις αγορές, διατηρείται στο άνοιγμα το θετικό κλίμα που επικράτησε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, με τις προσδοκίες να συνδέονται και με τον απεγκλωβισμό του πλοίου στη διώρυγα του Σουέζ. Υπενθυμίζεται ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,25% σε εβδομαδιαία βάση με αύξηση 2,32% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και με τη μέση αξία των συναλλαγών να υποχωρεί κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ήτοι 97 εκατ. ευρώ από 160 εκατ. ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα. Με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς όπου οι εβδομαδιαίες απώλειες ξεπέρασαν το 24% ενόψει της οριστικοποίησης των όρων της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, οι υπόλοιπες τράπεζες υπεραπέδοσαν ενώ αξιόλογη δυναμική επέδειξαν και άλλα blue chips. 

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις μεθαύριο, στις 31 Μαρτίου. Η Motor Oil αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα την Τρίτη 20 Απριλίου, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα η ΕΧΑΕ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γνωστοποίησε ότι ο Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, της εταιρείας, αύξησε το μερίδιό του από 19,9% σε 27,2%.

Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με ζημίες 423 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2020Τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 21,6% σε ετήσια βάση, ανερχόμενα σε 581 εκατ. ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με τη διοίκηση αντανακλά την ανθεκτικότητα των οργανικών εσόδων, παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας, τα ισχυρά κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις, επωφελούμενα από την ανταλλαγή και πώληση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου καθώς και τη σημαντική αποκλιμάκωση των δαπανών προσωπικού και των γενικών διοικητικών και λοιπών λειτουργικών εξόδων. 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΑΔΜΗΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 6,7%, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου διμήνου του 2021 η ζήτηση μειώθηκε κατά 8,2%. Η ζήτηση τον Φεβρουάριο καλύφθηκε από ΑΠΕ (σε ποσοστό 33%), υδροηλεκτρικά (22%), φυσικό αέριο (21%), λιγνίτη (13%) και εισαγωγές (11%). Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, η παραγωγή από λιγνίτη και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 32% και 28% αντίστοιχα, ενώ την ίδια στιγμή η παραγωγή από υδροηλεκτρικές μονάδες και ΑΠΕ αυξήθηκε 570% και 14% αντίστοιχα.

naftemporiki.gr