Skip to main content

Bloomberg: Γιατί η Κίνα επενδύει στην Κύπρο

«Η Κύπρος, μία χώρα 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων, με θέση στρατηγικής σημασίας και φήμη για προσέγγιση τύπου «δεν κάνουμε ερωτήσεις» στα οικονομικά ζητήματα, συνιστά ειδικό «ταίρι» για την Κίνα των 1,4 δισεκατομμυρίων, που θέλει να επεκτείνει την παρουσία της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό είναι το σχόλιο του Bloomberg σε ρεπορτάζ του για τις επενδύσεις του κινεζικού δράκου στην Κύπρο. 

Υπό τον τίτλο «Τα πάντα είναι πρός πώληση στην Κύπρο και η Κίνα αγοράζει» το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει ότι σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ χτίζουν εμπόδια απέναντι στο κινεζικό εμπόριο, η Κύπρος ανοίγει τις πόρτες της. Παρατηρεί δε ότι η στάση της χώρας έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με εκείνη μγάλων οικονομιών της Ε.Ε., οι οποίες ανήσυχες για την αυξημένη όρεξη των Κινέζων για εξαγορές, βάζουν φρένο σε συμφωνίες. 

Το πρακτορείο θυμίζει ότι η Κίνα έχει ήδη πολύ ισχυρή παρουσία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με συμμετοχή σε λιμάνια στην Ελλάδα, την Ισπανία και το Βέλγιο, σε γερμανικό αεροδρόμιο και ποδοσφαιρικές ομάδες στην Αγγλία και την Ιταλία, μεταξύ άλλων. «Ελάχιστες χώρες έχουν την πολυτέλεια να κλείσουν την πόρτα σε επενδύσεις από την οικονομία των 11 τρισ. δολαρίων και ειδικά μία χώρα, όπως η Κύπρος, της οποίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι λίγο πάνω από το 50% του γερμανικού, αυτό είναι πολύ δύσκολο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα. 

Όπως αναφέρεται, μπορεί να γίνεται άμεσα αντιληπτό, αλλά το κινεζικό χρήμα βρίσκεται πλέον παντού στην Κύπρο, από την αγορά ακινήτων, τη ναυτιλία και τον τουρισμό έως τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι μόνες ξαιρέσεις ίσως, σχολιάζει, να είναι το ελαιόλαδο και το χαλούμι- τα οποία όμως εξάγονται στην τεράστια κινεζική αγορά. 

Ο Κινέζος πρέσβης στη χώρα, Χουάνγκ Σινγκγιουάν, σε εκδήλωση για τον εορτασμό του κινεζικού νέου έτους, υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία Μία Ζώνη ένας Δρόμος θέτει τις βάσεις για διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου σε περισσότερο από 1 δισ. δολάρια- ποσό που αντίστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της χώρας.

naftemporiki.gr