Skip to main content

Η «ειρηνευτική πρόταση» της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ- τι προσφέρει, τι ζητά

Μάχη με το χρόνο και τις αμερικανικές ενστάσεις δίνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προκειμένου να πετύχουν την μόνιμη εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Έχουν προθεσμία έως την 1η Μαΐου, καθώς τότε εκπνέει η προσωρινή εξαίρεση, που αποφάσισε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος και δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του- δημοσίως τουλάχιστον- για το ακριβώς ζητά από τις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal η Ε.Ε. προσπαθεί ουσιαστικά να προσεγγίσει τις ΗΠΑ προτείνοντας μία απλοποιημένη, μικρότερη και λιγότερο φιλόδοξη της συμφωνίας απελεύθερωσης εμπορίου TTIP, η οποία είχε μπει ουσιαστικά στον πάγο, εν μέσω έντονων επιφυλάξεων και αντιδράσεων όχι μόνο από την αμερικανική πλευρά, αλλά και μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. 

Αυτή θα προβλέπει χαμηλότερους δασμούς για τις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων, ανταλλακτικών και μηχανολογικού εξοπλισμού στην ευρωπαϊκή αγορά- κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν αποκλείεται στη λίστα με τα προϊόντα, στα οποία θα μειωθούν οι δασμοί να ενταχθούν επίσης αγροτικά εμπορεύματα και φάρμακα.  Από την άλλη η Ε.Ε. σχεδιάζει να ζητήσει πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων  σε συμβάσεις του αμερικανικού δημοσίου. Αυτό ήταν πάντως ένα από τα σημαντικότερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις για την TTIP. 

Για να συμπληρώσει και να καταστήσει δε πιο ελκυστική την «ειρηνευτική πρότασή» της η Ε.Ε. εξετάζει, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, το ενδεχόμενο να προτείνει στην Ουάσιγκτον να ενώσουν δυνάμεις κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Κίνας με κοινή προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε σημαντικό πλήγμα για τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος φέρεται να προωθεί το δικό του σχέδιο σινο-ευρωπαϊκής συμμαχίας κατά των ΗΠΑ. 

naftemporiki.gr