Skip to main content

Σε υψηλά οκτώ μηνών η Ευρώπη – Ράλι 4 τρισ. δολαρίων στη Wall Street

Η αισιοδοξία επέστρεψε στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις ευρωπαϊκές μετοχές σε υψηλά οκτώ μηνών και τους βασικούς δείκτες στη Wall Street να φλερτάρουν με ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το ανοδικό σερί από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου έχει προσθέσει 4 τρισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση του S&P 500.

Η ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου, σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία, δίνουν ώθηση στις αγορές μετοχών.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κινήθηκε ανοδικά για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, κλείνοντας ενισχυμένος 0,29%.

Στη συνεδρίαση πρωταγωνίστησαν οι μετοχές των τραπεζών και του ασφαλιστικού κλάδου, βρίσκοντας στήριγμα από την κερδοφορία των τραπεζών της Wall Street. «Η αισιοδοξία επηρεάζει και τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης, με υψηλές προσδοκίες και για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, έπειτα από πολύ καιρό» τονίζει ο Ναϊμ Ασλάμ, αναλυτής στην TF Global Markets.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο DAX της Φραγκφούρτης εμφάνισε τα μεγαλύτερα κέρδη, κλείνοντας ενισχυμένος 0,67%. Με άνοδο 0,44% έκλεισε ο FTSE 100 του Λονδίνου, σε υψηλά έξι μηνών. Στο Παρίσι, ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,36%. Με θετικό πρόσημο έκλεισε και ο FTSE MIB του Μιλάνου, με περιορισμένα όμως κέρδη, μετά την προειδοποίηση της ιταλικής κεντρικής τράπεζας για το έλλειμα.

Θετική η εικόνα και στη Wall Street, με τον S&P 500 να κινείται σε υψηλά εξαμήνου και να κλείνει ενισχυμένος κατά 1,48 μονάδες ή +0,05% φτάνοντας τις 2.907,06 μονάδες.

Και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε ανοδικά, φτάνοντας τις 8.000,23 μονάδες, με άνοδο 24,21 μονάδων ή +0,3%.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, τέλος, έκλεισε στις 26.452,66 μονάδες, με άνοδο κατά 67,89 μονάδες ή +0,26%.

Μεγαλοεπενδυτές όπως ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για τις αγορές μετοχών και ειδικότερα για τη Wall Street. «Παρότι οι μετοχές είναι σε υψηλά επίπεδα, δεν έχουμε δει να πέφτει χρήμα στην αγορά. Η ρευστότητα είναι σε επίπεδα-ρεκόρ», τονίζει σε συνέντευξη του στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο, με ενεργητικό άνω των έξι τρισ. δολαρίων.

Έπειτα από τις μαζικές ρευστοποιήσεις του τετάρτου τριμήνου που οδήγησαν τον S&P 500 και τον Dow Jones στα πρόθυρα του bear market, οι αμερικανικές μετοχές επανήλθαν δριμύτερες. Από τις αρχές του έτους, ο S&P 500 είναι ενισχυμένος 15,9%, απέχοντας λιγότερο από 1% από το ιστορικό υψηλό του Σεπτεμβρίου.

naftemporiki.gr