Skip to main content

Oι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Κούβας βάζουν φωτιά στις σχέσεις με την Ε.Ε.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να σκληρύνει τη θέση της απέναντι στην Κούβα οδηγεί σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσή της και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για επίσημες εμπορικές διαπραγματεύσεις με πολλά εμπόδια και αγκάθια. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να προσφύγει κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να προβεί σε οικονομικές κυρώσεις κατά αμερικανικών επιχειρήσεων, εάν η αμερικανική κυβέρνηση επεκτείνει τις κυρώσεις της κατά της Κούβας κατά τρόπο, που να πλήττει και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. 

Η προειδοποιήσεων έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει να θέσει σε πλήρη εφαρμογή την Πράξη Χελμς- Μπάρτον του 1996, που επιτρέπει σε Αμερικανούς ιδιώτες και επιχειρήσεις να καταφεύγουν σε αμερικανικά δικαστήρια και να ζητούν αποζημιώσεις από ξένες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Κούβα ή έχουν συναλλαγές με αυτήν. 

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η WSJ, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πρόσφατα αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να λάβουν υπόψη τους τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να εντείνουν την πίεση στην Κούβα για θέματα προστασίας δικαιωμάτων, όπως και για τη στήριξή της στο καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Ωστόσο η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποδειχθεί άκρως απρόβλεπτη.

Για την Ε.Ε. μία πλήρη εφαρμογή της Πράξης του 1996 που θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα των επιχειρήσεών της θα ήταν «αιτία πολέμου». 

Να θυμίσουμε ότι οι δύο πλευρές ήδη επιδίδονται σε «αερομαχίες» για τις επιδοτήσεις σε Airbus και Boeing. Oι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι εκκινούν διαδικασία για την επιβολή δασμών σε εισαγωγές αξίας 11 δισ. δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βρυξέλλες απάντησαν ότι εάν οι δασμοί επιβληθούν δεν θα διστάσουν να επιβάλλουν δασμούς- αντίποινα σε εισαγωγές άνω των 20 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ. 

naftemporiki.gr