Skip to main content

Market Beat: Το μείγμα των τοπικών εξελίξεων και επενδυτικών συμφερόντων επικρατεί

Toυ Κώστα Ιωαννίδη

Θελήσαμε χθες το πρωί να γαργαλίσουμε τη σκέψη όσων ασχολούνται καθημερινά με την αγορά μας. «Η διαίσθησή μας υπαγορεύει επαγρύπνηση από τους διαχειριστές, καθώς οι αρκούδες δεν κοιμήθηκαν. Κάνουν πως κοιμούνται, αλλά αν γυρίσει η διεθνής τάση σε πτωτική, θα εμφανιστούν με τσάντες μετοχών για πώληση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν εμφανιστεί από το εσωτερικό μέτωπο ένας «μαύρος κύκνος».

Πριν λίγες μέρες οι επενδυτές διεθνώς τρόμαξαν από την πολιτική των δασμών και των κυρώσεων από την Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα να πιέσουν τις μετοχικές αξίες, προβλέποντας επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Τελευταία, αυτές οι ανησυχίες υποχώρησαν και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που ήταν αρκετή μια έκθεση στο Reuters για την πολιτική τιμών του ΟΠΕΚ, για να ξεκινήσει μια άνοδος στην τιμή της βασικής ύλης για την ενέργεια. Αυτή η έντονη άνοδος του πετρελαίου παρέσυρε τις τιμές, σχεδόν σε όλα τα commodities, προς επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν χρόνια.

Η κίνηση αυτή μπορεί να είναι προσωρινή, ωστόσο υπήρξαν αρκετοί θεσμικοί στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά που φοβήθηκαν, πως υπάρχει δυνατότητα να ενισχυθούν ασύμμετρα οι πληθωριστικές πιέσεις. Στην αντιστάθμιση αυτού του κινδύνου προέβησαν αρκετοί, με αποτέλεσμα να πηδήξουν ψηλότερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Αυτά θα επιφέρουν αλλαγές στην ατμόσφαιρα των συναλλαγών σε παγκόσμια κλίμακα, όπως ακριβώς συνέβη στις αγορές της Νέας Υόρκης. Εκεί επίσης τα εταιρικά αποτελέσματα έπαιξαν ρόλο με την Morgan Stanley να ικανοποιεί με ισχυρά αποτελέσματα και την ΙΒΜ να βουτά -7,5%. Γιατί δεν πλησίασε τις προσδοκίες των αγοραίων για εκπλήρωση των προβλέψεων της εταιρίας σε συγκεκριμένους τομείς. Στο μεταξύ στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book από τη Fed. Η Κεντρική Τράπεζα, μεταξύ άλλων, βλέπει μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία, ήπιες αυξήσεις μισθών ενώ ανησυχεί, για τον αντίχτυπο που θα έχει στην αγορά η επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η αγορά χθες θα είχε αρνητικό πρόσημο μεταβολής, αν δεν επέμεναν οι θεσμικοί σε αγορές τραπεζικών blue chip που έδωσε πάλι στο δείκτη τους μεγάλα κέρδη με την αλυσίδα των ανοδικών κλεισιμάτων. Οι κλάδοι που βρίσκονται διεθνώς σε δυσμένεια είναι των εταιριών καταναλωτικών αγαθών γιατί υπάρχει κάμψη στις μεγάλες οικονομίες της καταναλωτικής διάθεσης. Επίσης έχασαν την αίγλη τους οι εταιρίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αναμένουμε σήμερα το νέο μίγμα ειδήσεων και δεδομένων να γκριζάρει το κλίμα και οι «αρκούδες» θα εμφανιστούν με μεγαλύτερες αξιώσεις για την επίτευξη του στόχου τους, που είναι να προσδώσουν με τις κινήσεις τους πτώση που θα πάρει κατόπιν στα χέρια της η αγορά συνολικά.

Την Παρασκευή εκπνέουν οι σειρές Απριλίου και μόλις προχθές ανέβηκαν οι όγκοι στα ΣΜΕ. Οι επαγγελματίες προσδοκούσαν, αν όχι μια πτωτική σύνοδο τουλάχιστον μία με μεγάλο διάστημα, που η μεταβολή του 25άρη θα ήταν αρνητική. Οι δε «αρκούδες», θα προσπαθούσαν να προκαταλάβουν τους συναλλασσόμενους, για να δημιουργηθεί αρνητική ατμόσφαιρα. Και έτσι χθες ξεκίνησαν οι «μάχες» και σταμάτησε η άνοδος «μονορούφι», που λειτουργούσε απαγορευτικά στο να πιάσουνε τόπο οι μαζεμένες εντολές πώλησης θέσεων.

Κατάφεραν, παρά το άνοιγμα δυο μονάδες πάνω από το κλείσιμο (στις 837)  της Τρίτης, να οδηγήσουν με συνοπτικές διαδικασίες τον μέσο όρο στις 832,5 μονάδες, πριν συμπληρωθεί το μισάωρο. Ενώ στην όποια αντίδραση προέκυπτε, υπήρχαν «πυρομαχικά» (μετοχές προς πώληση) ικανά να τον κάνουν να επιστρέφει σε διαπραγμάτευση κάτω των 837. Ο δείκτης απόκτησε σταθερά θετική μεταβολή μετά τις 15:45, όταν από τα futures της Wall Street, οι ισχυροί θεσμικοί «σιγουρεύτηκαν», πως δεν θα φυσούσε κόντρα άνεμος για τις μετοχικές αξίες από την Νέα Υόρκη. Μια  ανθυπο-αφορμή, που ίσως ήταν η διαπίστωση του αμετάκλητου των απόψεων και των εκτιμήσεων των οικονομολόγων του ΔΝΤ έφερε στο ταμπλό, το ξύπνημα της αρκούδας. Ωστόσο το χάρηκαν, όσοι είχαν το άχαρο έργο της μετακύλησης θέσεων σε ανοδική αγορά. Σήμερα πιθανά να χαρούν περισσότερο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν την Τετάρτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,16%, κλείνοντας στις 24.748 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραψε οριακά κέρδη 0,08%, φτάνοντας στις 2.709 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πρώτη 0,19% για να κλείσει στις 7.295. Στο ταμπλό, η μετοχή της IBM πραγματοποίησε «βουτιά» 7.5%, παρασύροντας μαζί της και τον Dow Jones.

Ισχυρά  αποτελέσματα α’ τριμήνου γνωστοποίησε η Morgan Stanley καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 40% στα 2,58 δις δολάρια, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,45 δολάρια και τα έσοδα ανήλθαν στα 11,08 δις δολάρια σημειώνοντας άνοδο 13,7%. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή στα 1,25 δολάρια.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (+2,8%) και Chevron (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (πέρα από την IBM) κατέγραψαν οι τίτλοι των Johnson & Johnson (-2,1%) και Nike (-2%).

Στο μεταξύ στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book από τη Fed. Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα, μεταξύ άλλων, βλέπει μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία, ήπιες αυξήσεις μισθών ενώ ανησυχεί για τον αντίχτυπο που θα έχει στην αγορά η επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,87%.

ΕΥΡΩΠΗ

Στην Ευρώπη, οι μετοχές ενισχύθηκαν σε νέα υψηλά επτά εβδομάδων, έχοντας ως στήριγμα τα θετικά εταιρικά κέρδη τριμήνου και τον ράλι των εταιρειών του μεταλλευτικού κλάδου, μετά την απογείωση στις τιμές βασικών μετάλλων. Εκτός των εταιρικών αποτελεσμάτων συνέβαλαν στην τάση και οι ανακοινώσεις των μακροοικονομικών δεδομένων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,28% στις 381 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,26% στις 7.317 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,04% στις 12.590 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,5% στις 5.380 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας της ευρωζώνης, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 9.857 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 23.759 μονάδες.

Στο πεδίο των μακροοικονομικών δεδομένων, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στις 19 χώρες του κοινού νομίσματος αυξήθηκε λιγότερο από τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τη Eurostat, καθώς οι τιμές στα είδη διατροφής ενισχύθηκαν λιγότερο από ότι αναμενόταν.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Μάρτιο, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,4%. Σε μηνιαία βάση, ενισχύθηκαν 1%. Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Μάρτιο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, σε υψηλό άνω των τριών ετών βρισκότανε η τιμή του πετρελαίου. Ειδικότερα το αργό WTI κέρδιζε 1,9% στα 67,75 δολάρια το βαρέλι και το Brent 1,6% στα 72,71 δολάρια. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κέρδιζε οριακά έναντι του δολαρίου στα 1,2376 από 1,2369 δολάρια την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Παράλληλα με τα διεθνή, ο ΓΔ πάνω από τις 842 μονάδες, με αγορές επιλεκτικά

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών του Απριλίου, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική δυναμική, με κίνηση εναλλάξ σε αρνητικό και σε θετικό πεδίο. Στα 30 πρώτα λεπτά φάνηκε ως ελάχιστο η τιμή στις 832,43 από 823,23 μονάδες που εμφανίστηκε στις 10:58. Μετά ξεκίνησε μια άνοδος που όριζε διαρκώς κορυφές που προκαλούσαν πάλι πιέσεις και συχνά επιστροφή σε αρνητικό πεδίο. Απουσίασε σήμερα η πλάγια κίνηση γύρω από την κάθε μια και έτσι φάνηκε πως ξεκίνησαν πάλι μάχες για την τάση ανά μετοχή. Από τις 15:20 ξεκίνησε μια σταθερή άνοδος που έφερε στις 16:50 το ενδοσυνεδριακό μέγιστο στις 842,34 μονάδες ενώ στις 17:00 ο μέσος όρος ήταν στις 839,64 μονάδες και το μέγιστο στις 842,40 μονάδες ήρθε στις δημοπρασίες. Η κίνηση εξελίχθηκε σε ανάλογη αλλά καλύτερη ατμόσφαιρα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το άνοιγμα έγινε στις 839,01 με προηγούμενο κλείσιμο στις 836,94 και η διάθεση για δημιουργία θέσεων περιορίστηκε σε λίγες και εκλεκτές μετοχές, φέρνοντας στον μέσο όρο κέρδη που εναλλασσόταν με απώλειες. Με τα futures για τα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη να εμφανίζουν θετικές μεταβολές, επηρεάστηκε θετικά το κλίμα και στην  Αθήνα.

Οι δημοπρασίες τον έκλεισαν στις 842,34 από 836,94 που ήταν 10 μονάδες πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και ούτε ένα δέκατο κάτω από το ανώτερο.

Ήταν μια σύνοδος με ελαφρά μικρότερο εύρος (10,0 μονάδες) σε σχέση με τις 15,3 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν οριακά ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που κατέληξε στα 59,854 από 59,600 από 58,681 από 58,304 δις ευρώ. Δέκα blue chip υπέκυψαν στις πιέσεις, αλφαβητικά ήταν: ΒΙΟ -0,69%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,50%, ΕΕΕ -1,11%, ΕΧΑΕ -0,19%, ΛΑΜΔΑ -0,30%, ΜΟΗ -1,18%, ΣΑΡ -1,39%, ΤΕΝΕΡΓ -0,58%, ΤΙΤΚ -1,14%, και ΦΦΓΚΡΠ -0,24%, ενώ 13 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,83% από +3,85%, την ΕΤΕ στο +2,87% από +4,07%, ΕΥΡΩΒ +3,16% από +3,26% και την ΠΕΙΡ στο +2,40% από +6,23%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,64% από +0,56% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε αισθητά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 24) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 1) και δυο ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ στα αμετάβλητα. Με βάση τους ημερήσιους όγκους η ΕΤΕ ήταν πρώτη με 19,730 από 36,113 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν ΕΥΡΩΒ με 9,195 από 8,725 εκατ. τεμάχια, ΑΛΦΑ με 6,169 από 6,431 εκατ., ΠΕΙΡ με 2,500 από 2,446 εκατ. τεμάχια και ΟΤΕ με 439.709 από 753.169 τεμάχια.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,65% και έφθασε στις 842,34 από 836,94 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2173,23 από 2156,25 με μεταβολή +0,79%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ κατά 2,7 της μονάδας ψηλότερα και του 25άρη κατά 7,6, με το κλείσιμο όμως να γίνεται οριακά χαμηλότερα από ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,562 από 80,934 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,066 από 4,832 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 61,903 από 71,840 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,519 από 3,295 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 52 από 80 των καθοδικών 58 από 39 και 28 από 19 ήταν στις αμετάβλητες.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Δεν προβλέπουν συνέχεια στην άνοδο βάσει των ΣΜΕ Μαΐου

Στη σύνοδο της Τετάρτης 18/4, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη, με πτωτικό διάστημα αρχικά και κλιμακούμενη άνοδο στη συνέχεια. Η εγγραφή του ελάχιστου μέρας ήρθε στις 10:58. Ήταν στις 2141,20 μονάδες με άνοιγμα στις 2162,38. Στις 16:49 εμφανίστηκε το μέγιστο, στις 2173,50 μονάδες. Η πτώση που ακολούθησε τον οδήγησε στις 17:00, στις 2165,64 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 2173,23, με μεταβολή +0,79%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 37,347 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Απριλίου εμφανίστηκε όγκος 2355 ΣΜΕ και τελευταίες πράξεις στις 2172,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 2657 ΣΜΕ λήξης Μαΐου με ανώτερο ημέρας στις 2173,00 μονάδες και κατώτερο στις 2142,50 και τελευταίες πράξεις στις 2172,50 και δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Οι ανοικτές θέσεις για την κυρίαρχη σειρά περιορίστηκαν σε 4543 από 6274 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις για τις σειρές Μαΐου και Ιουνίου είναι 5440 από 3438 και 64 ΣΜΕ αντίστοιχα.

Με τέτοια άνοδο του 25άρη οι traders δεν έδωσαν προπορεία στα ΣΜΕ της σειράς που από αύριο στο δεύτερο μέρος της συνόδου θα είναι κυρίαρχη. Αντίθετα μάλιστα ο 25άρης έκλεισε με τη βοήθεια των δημοπρασιών στις 2173,23 με μέγιστο τις 2173,50 μονάδες με το ΣΜΕ στις 2172,50. Ο τζίρος υποχώρησε στο ΧΑ στα 67,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ).

Από τα blue chip, μόνο οι ΓΡΙΒ και ΟΠΑΠ δεν πέρασαν σε αρνητικό πεδίο. Δεν πέρασαν στο θετικό σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ.

Με τη «παρέμβαση» των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο υψηλό οι ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Πέτρος Στεριώτης Nuntius Sec.

«Με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλό ενάμιση μήνα, τα τεχνικά δεδομένα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχουν γυρίσει υπέρ των αγοραστών. Το εντυπωσιακό σερί “πράσινων” (δηλαδή ανοδικών) κηροπηγίων στο ημερήσιο γράφημα τιμών, έχει οδηγήσει τον Δείκτη πολύ κοντά στη διάσπαση του κρίσιμου επιπέδου αντιστάσεων της περιοχής 840 – 850 μονάδων. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας του πτωτικού σεναρίου φαίνεται να πυροδότησε “short squeeze”, επιταχύνοντας, έτσι, την ταχύτητα και το ποσοστό της ανόδου, με κάπως ενισχυμένο όγκο.

Κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις, καθώς θα λύσουν το γρίφο του αν η παρούσα ανοδική κίνηση ήταν απλά διορθωτικό rebound, εν μέσω κυρίαρχης πτωτικής τάσης, ή αν η Αγορά έχει τις απαιτούμενες αντοχές ώστε να επιδιώξει την κίνηση προς τα πολυετή υψηλά του Ιανουαρίου. Δύο οι κυριότεροι αρωγοί για την αλλαγή “κλίματος”. Ο Τραπεζικός κλάδος με την υπεραπόδοσή του, σε σύγκριση με την υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και η αναπήδηση – απομάκρυνση των Αμερικάνικων δεικτών από τα επίπεδα στα οποία τους οδήγησαν οι εξελίξεις στη Συρία και η ανησυχία των Επενδυτών για τις επιπτώσεις ενός Εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Εταίρων.

Σε ότι αφορά τις Τραπεζικές μετοχές, εικάζεται ότι το “έξυπνο χρήμα” προδικάζει την επιτυχία των Ομίλων στα “stress tests”. Σε αυτή την περίπτωση θα απομακρυνθεί η ανάγκη άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης, που πέραν από τα ερωτηματικά που θα δημιουργούσε για την ευρωστία του κλάδου, θα “δοκίμαζε”, επίσης, τη ρευστότητα των Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων.

«Ψύχραιμα» αντιδρά και το Ελληνικό δεκαετές, κοντά στα πολυετή υψηλά του, συνηγορώντας στο ανοδικό σενάριο. Πολύ θετικά αξιολογούμε τη μείωση της μεταβλητότητας στον αντιπροσωπευτικότερο Κρατικό τίτλο.

Σήμερα

Οι μετοχές των εταιριών Πρώτων Υλών κινήθηκαν ψηλότερα στην Ασία σήμερα Πέμπτη 19/4, καθώς οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν σε ύψη που δεν παρατηρήθηκαν από τα τέλη του 2014 και πυροδότησαν ένα ράλι μεταξύ των βασικών προϊόντων, αν και η πιθανή ώθηση στον πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο άσκησε επίσης κάποια πίεση στα περιουσιακά στοιχεία σταθερής απόδοσης.

Τα συμβόλαια αργού Brent ανέβηκαν άλλα 29 σεντς στα 73,77 δολάρια το βαρέλι, προσθέτοντας σε ένα άλμα 2,7% κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ κέρδισε 26 σεντς φθάνοντας στα 68,73 δολάρια.

Η άνοδος έφθασε από μια έκθεση του Reuters ότι η νέα ηγεσία του OPEC από τη Σαουδική Αραβία θα ήταν ευτυχισμένη αν το ακατέργαστο ανέλθει στα 80 ή ακόμα και στα 100 δολάρια.

Το άλμα στο πετρέλαιο σε συνδυασμό με τους φόβους ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να πλήξουν τις προμήθειες και άλλων εμπορευμάτων αποδείχθηκε πως ήταν ικανά να πυροδοτήσουν μια άνοδο σε ολόκληρο τον τομέα των βασικών υλών. Οι τιμές του αλουμινίου έφθασαν το υψηλότερο από το 2011, η αλουμίνα άγγιξε μια κορυφή όλων των εποχών και το νικέλιο πήδηξε το πιο υψηλό επίπεδο σε 6-1 / 2 χρόνια.

Αυτές οι αυξήσεις, εάν διατηρηθούν, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις και οι επενδυτές να τις αντισταθμίσουν αποφάσισαν την πώληση κρατικών ομολόγων.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών διετούς ομολόγων ανήλθαν στο 2,43% τα επίπεδα που επισκέφθηκαν για τελευταία φορά το 2008.

Οι μετοχές εταιριών Βασικών Πόρων ήταν οι μεγάλοι νικητές που οδήγησαν ψηλότερα τον κύριο δείκτη της Αυστραλίας κατά 0,33%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισε 0,15%, την άνοδο οδήγησε η αύξηση των εταιριών βασικών υλικών κατά 2,9%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας προστίθεται 0,8%, με τον κλάδο στην ενέργεια να ενισχύεται άνω του 2%. Τα συμβόλαια E-Mini για τον S&P 500 αυξήθηκαν κατά 0,1%.

Η Wall Street είχε επίσης υψηλά κέρδη στους ενεργειακούς και βιομηχανικούς δείκτες, αν και αυτό αντισταθμίστηκε από την βουτιά σε τομείς όπως οι εταιρίες καταναλωτικών ειδών και του χρηματοοικονομικού τομέα.

Το ευρώ κυμάνθηκε στα 1,2384 δολάρια, σε εντυπωσιακή απόσταση από την κορυφή της εβδομάδας των 1,2413.