Skip to main content

Ο χρυσός λάμπει και πάλι: Προβλέψεις για άνοδο στα 1.400 δολάρια

Οι επίμονες ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και το σήμα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη ότι θα αργήσουν να αυξήσουν τα επιτόκια, αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για το χρυσό. 

Ήδη από το 2018 οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν τις μεγαλύτερες ποσότητες χρυσού εδώ και 50 χρόνια σε μία προσπάθεια να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους και να περιορίσουν την εξάρτηση από το δολάριο. Η τάση αυτή δεν αποκλείεται να περάσει σύντομα και στους επενδυτές, εκτιμούν οι ειδικοί. Και τούτο παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται παράλληλα το ράλι μετοχών και ομολόγων. 

Η τιμή σποτ του χρυσού διαμορφώνεται σήμερα στα 1.286,64 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ από τις αρχές του έτους έχει κινηθεί μεταξύ 1.217 δολαρίων και 1.330 δολαρίων. Αυτό πρόκειται να αλλάξει, επισημάινει στο CNBC, ο Μάρτιν Χάξλεϊ, επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά μετάλλων της INTL FCStone προσθέτοντας ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο η τιμή πιθανότατα θα σπάσει το φράγμα των 1.400 δολαρίων. 

Όπως εξηγεί όσο τα επιτόκια δεν αυξάνονται τόσο θα ενισχύεται και η ελκυστικότητα των πολύτιμων μετάλλων. Μέσα στο 2019 η αγορά δεν περιμένει κάποια κίνηση ούτε από τη FED ούτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αυτό το μέτωπο. 

O Χάξλει θύμισε επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν πέρυσι περί τους 650 μετρικούς τόνους χρυσού- ποσότητα που αντιστοιχεί σε μερίδιο 15% της παγκόσμιας αγοράς.

Πηγή: CNBC