Skip to main content

Kίνα: Ανοίγει τις πόρτες στις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες

Αποφασισμένη να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις για άνοιγμα των τεράστιων αγορών της και να απαντήσει με τον τρόπο αυτό στους επικριτές της στη Δύση εμφανίζεται η Κίνα. Μετά τις εξαγγελίες για τα ιστορικά βήματα στον χρηματοοικονομικό τομέα, τώρα έρχεται η σειρά της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα άρει όλους τους περιορισμούς για το ποσοστό της ξένης ιδιοκτησίας στις κοινοπραξίες αυτοκινήτου μέσα στην επόμενη τετραετία. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία αναμένεται να δώσει ώθηση στις μεγάλες ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που είχαν στρέψει το βλέμμα στην μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου του πλανήτη, αλλά έρχονταν αντιμέτωπες με εμπόδια. 

Οι περιρισμοί σε οχήματα νέας ενέργειας θα καταργηθούν από φέτος, εκείνοι στα επαγγελματικά οχήματα από το 2020 και για τα επιβατικά οχήματα το 2022. 

Από το 1994 η Κίνα επιτρέπει στις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες να λειτουργούν στη χώρα μόνο μέσω κοινοπραξιών με τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Στις κοινοπραξίες οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να ελέγχουν μερίδιο άνω του 50%. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg