Skip to main content

Ρωσία: Δεν φοβάται την αγορά ομολόγων

Αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά στα σχέδιά της για έκδοση ομολόγων αποτιμώμενων σε ευρώ και άλλα ξένα νομίσματα εμφανίζεται η Ρωσία, παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις της με τη Δύση. Τη Μόσχα φαίνεται να ενθαρρύνουν και οι πληροφορίες, που θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να μην είναι ιδιαίτερα θετικός στην προοπτική επιβολής νέων κυρώσεων, παρά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο. 

«Θα αναζητήσουμε το κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας και θα πραγματοποιήσουμε την έκδοση» δήλωσε στο Bloomberg ο Κονσταντίν Βισκόβσκι, επικεφαλής του τμήματος χρέους στο υπουργείο Οικονομικών. «Η κατάσταση είναι σήμερα λιγότερο ευνοϊκή στις αγορές, αλλά δεν σχεδιάζαμε ποτέ έκδοση τρεις ημέρες μετά την έντονη αναταραχή» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως το υπουργείο δεν θα εγκαταλείψει τα σχέδιά του, απλά θα περιμένει τη σωστή στγιμή. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η Μόσχα προσέλκυσε πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στην έκδοση ομολόγων αποτιμώμενων σε ευρώ, με τη ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών να είναι διπλάσια σε σχέση με την προσφορά, παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ οι διπλωματικές κυρώσεις για την υπόθεση Σκρίπαλ. 

Οι οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ σίγουρα επηρεάζουν περισσότερο, αλλά αυτό δεν θα αποτρέψει από τη Ρωσία να εκδόσει νέα ομόλογα με στόχο την άντληση τουλάχιστον 3 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι τα ρωσικά ομόλογα έχουν δεχθει ισχυρότατες πιέσεις στην αγορά κρατικού χρέους το τελευταίο διάστημα, καθώς ξένοι επενδυτές, που έχουν στα χέρια του το 34% των εκκρεμών ομολόγων σε ρούβλι, γνωστών ως OFZ, έσπευσαν να περιορίσουν την έκθεσή τους.

naftemporiki.gr