Skip to main content

Βρετανία: «Βουτιά» στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών μετά τις προειδοποιήσεις για τα ταξίδια

Στους Βρετανούς συστήθηκε να μην κάνουν κρατήσεις καλοκαιρινών διακοπών στο εξωτερικό από υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς οι λοιμώξεις COVID-19 σε περιοχές της Ευρώπης ανεβαίνουν, οδηγώντας τις μετοχές ταξιδιωτικών και αεροπορικών εταιρειών σε υποχώρηση 8% τη Δευτέρα.

Οι διακοπές στο εξωτερικό απαγορεύονται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον χάρτη πορείας της κυβέρνησης σε τέσσερα στάδια για τη μείωση των πανδημικών περιορισμών, θα μπορούσαν να τους επιτραπεί να ξαναρχίσουν από τις 17 Μαΐου το νωρίτερο, αν και θα μπορούσε να είναι αργότερα από αυτό.

«Η συμβουλή μου θα ήταν σε οποιονδήποτε τώρα είναι απλώς να καθυστερήσει την κράτηση διεθνών ταξιδιών», δήλωσε τη Δευτέρα στο Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας Έλεν Γουέιτλι.

«Είναι απλώς πρόωρο να κάνεις κράτηση για διεθνείς διακοπές αυτή τη στιγμή».

Οι αεροπορικές εταιρείες και ο τομέας των ταξιδιών της Ευρώπης είναι τώρα προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο χαμένο καλοκαίρι, με τις ελπίδες ανάκαμψης να αμφισβητούνται όλο και περισσότερο από την αργή και χαοτική διάθεση εμβολίων COVID-19 της Ευρώπης.

Οι μετοχές των ιδιοκτητών της British Airways IAG, easyJet, TUI και Jet2 σημείωσαν υποχώρηση περίπου 6-7% τη Δευτέρα, ξεπερνώντας μερικά από τα ισχυρά κέρδη από τις 2 Φεβρουαρίου, όταν η Βρετανία ανακοίνωσε τη φιλοδοξία της να ξαναρχίσει τα ταξίδια.

Ενώ οι μισοί από όλους τους ενήλικες στη Βρετανία έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου COVID-19, τα αυξανόμενα επίπεδα λοίμωξης στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, όπου κυριαρχούν οι υπερμεταδοτικές παραλλαγές, σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επιλέξει να περιορίσει τα ταξίδια μετά την ημερομηνία της 17ης Μαΐου.

Τα σχόλια της κ.Γουέιτλι ήταν τα τελευταία σε μια σειρά προειδοποιήσεων από επιστήμονες, ειδικούς στη δημόσια υγεία και πολιτικούς τις τελευταίες ημέρες.

Ένα δεύτερο καλοκαίρι περιορισμένων ταξιδιών θα θέσει τις αεροπορικές εταιρείες και τις ταξιδιωτικές εταιρείες σε νέα οικονομική πίεση, αφού έχουν αναλάβει τεράστια χρέη για να επιβιώσουν τους τελευταίους 12 μήνες των lockdown και των απαγορεύσεων των διακοπών.

Ο αναλυτής της Citi Μαρκ Μαντούκα είπε ότι εντόπισε ένα «αυξημένο επίπεδο κόπωσης μεταξύ των θεμελιωδών επενδυτών» των οποίων οι ελπίδες ανάκαμψης είχαν ως αποτέλεσμα την πρόσφατη ανάκαμψη των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών.

«Η ανάκαμψη της τρέχουσας ταχύτητας, η ανάκαμψη όλων των πραγμάτων, τώρα αρχίζει να υποχωρεί και να φθίνει», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters