Skip to main content

Κλειδί το χρέος για νέα έξοδο στις αγορές

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

Ένα «θετικό νέο», εν μέσω αβεβαιοτήτων και αστάθμητων παραγόντων που κυριαρχούν στο διεθνές σκηνικό, αναζητεί από τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να βάλει τα θεμέλια για την επόμενη έξοδο -ή τις επόμενες εξόδους- στις αγορές πριν ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο, δηλαδή πριν από τον Αύγουστο του 2018. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της ελληνικής πλευράς, καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς (λόγω των εξελίξεων στη Συρία, των απειλών για εμπορικό πόλεμο κ.λπ.) κρατά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε σχετικά υψηλά επίπεδα και ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, κάτι που εύλογα θα αυξήσει την αγωνία για την έκβασή τους. Στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν στο ότι το «θετικό νέο» θα έρθει πολύ σύντομα, ακόμη και μετά το Eurogroup της 27ης Απριλίου, ώστε -και ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις- να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας ακόμη εξόδου στις αγορές, ίσως και μέσα στον Μάιο. 

Το θετικό νέο εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψει από το «μέτωπο» της διευθέτησης του χρέους. Πηγές ακόμη και στις Βρυξέλλες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια να ανακοινωθεί μια έστω κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους όσο και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Για τις αγορές και οι δύο αυτές εξελίξεις θα εκληφθούν ως θετικές, καθώς: 

1. Η συμμετοχή του ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως «εγγύηση» για τη σταθερή πορεία της ελληνικής οικονομίας και μετά την εκπνοή του 3ου προγράμματος τον Αύγουστο, ενώ 

2. Η συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους -και η έκδοση εκθέσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα το χαρακτηρίζουν ως βιώσιμο, κάτι που αναμένεται να είναι το λογικό επακόλουθο- θα τονώσει την εμπιστοσύνη των αγορών για τους ελληνικούς τίτλους.                

Το «στοίχημα» για τον ΟΔΔΗΧ είναι να υπάρξει μια επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να δοκιμαστούν οι ελληνικοί τίτλοι και σε εκδόσεις ακόμη μεγαλύτερων χρονικών περιόδων (σ.σ.: από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 3ετείς, 5ετείς και 7ετείς εκδόσεις). Τα κεφάλαια που μπορούν να αντληθούν δεν αφήνουν αδιάφορο το οικονομικό επιτελείο, καθώς, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πιεστικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους (σ.σ.: ειδικά μετά και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου), το να γεμίσει το «αποθεματικό ασφαλείας» παραμένει βασικό ζητούμενο εν όψει και της εξόδου από το μνημόνιο. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, πέραν του «γεμίσματος» του κουμπαρά, υπάρχει ανάγκη και να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα των ελληνικών τίτλων, η οποία παραμένει καθηλωμένη σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της πολυετούς αποχής από τις αγορές. 

Εκδόσεις την εποχή των μνημονίων

Οι έξοδοι της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές μετά την έναρξη της εποχής των μνημονίων είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Τον Απρίλιο του 2014 -με τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών αποκλεισμού από τις ξένες αγορές- η Ελλάδα είχε κατορθώσει να εκδώσει 5ετές ομόλογο για να αντλήσει το ποσό των 3 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,95%. 

Ακολούθησε η μερικώς επιτυχημένη έκδοση του Ιουλίου του 2014. Τότε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχε επιχειρήσει να «σηκώσει» 3 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων 3ετούς διάρκειας, αλλά τελικώς περιορίστηκε στο 1,5 δισ. ευρώ λόγω της κρίσης που είχε ξεσπάσει στην τραπεζική αγορά της Πορτογαλίας. 

Ακολούθησαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η διαπραγμάτευση για το 3ο μνημόνιο, με αποτέλεσμα οι αγορές να κλείσουν εκ νέου μέχρι και το 2017. Τον Ιούλιο του 2017 έγινε η πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές μετά το 2014 και ο ΟΔΔΗΧ κατόρθωσε να αντλήσει και πάλι 3 δισ. ευρώ με πενταετές ομόλογο (σ.σ.: με το μισό ποσό να αφορά ανταλλαγή παλαιότερων τίτλων και το υπόλοιπο καταβολή μετρητών) και απόδοση 4,625%, η οποία κρίθηκε ως θετική, δεδομένου ότι ήταν χαμηλότερη σε σχέση με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί το 2014. 

Τον Νοέμβριο του 2017 προχώρησε ευρύ πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων που είχαν εκδοθεί μετά το «κούρεμα» του χρέους το 2012. Αντικαταστάθηκαν ομόλογα συνολικού ύψους 25,5 δισ. ευρώ, κάτι που οδήγησε σε βελτίωση της καμπύλης επιτοκίων, αλλά και στην αύξηση της εμπορευσιμότητας επί των ελληνικών τίτλων. 

Τον Φεβρουάριο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου χρέους ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση 7ετούς ομολόγου, μέσω του οποίου άντλησε 3 δισ. ευρώ, με απόδοση 3,5%. Ακολούθησε μέσα στον Μάρτιο η έκδοση των ετήσιων εντόκων γραμματίων -κάτι που έγινε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010- με το Δημόσιο να αντλεί μέσω της διαδικασίας κοντά στα 2 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,25%.