Skip to main content

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Κατεβάζει τον πήχυ, περιμένει στήριξη… εκ Κίνας

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών για τρεις από τις εννέα βασικές περιφέρειες της χώρας προέβη η Τράπεζα της Ιαπωνίας σήμερα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό υποβαθμίσεων εδώ και έξι χρόνια, σε μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι το πλήγμα στις εξαγωγές και την παραγωγή των εργοστασίων από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό.

Η αδύναμη ζήτηση από την Κίνα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που οδήγησαν την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων. Αυτό σημαίνει ότι το εάν και σε ποιο βαθμό θα ανακάμψει η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο από τις κινήσεις της δικής της κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας, αλλά και από το πόσο βαθιά είναι διατεθειμένο το Πεκίνο να βάλει το χέρι στην τσέπη για τονωτικές ενέσεις στην κινεζική οικονομία. 

Η πορεία της ιαπωνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί επίσης και από την εξέλιξη της σινο-αμερικανικής εμπορικής διαμάχης. Αυτή είναι φανερό πια ότι έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλες τις εξαγωγικές οικονομίες. Πολλοί δε φοβούνται ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ όταν κλείσει πια τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα θα στραφεί κατά της Ιαπωνίας και της Ε.Ε. 

Πηγή: Reuters