Skip to main content

Eurogroup: Πρώτο θέμα στην ατζέντα η εκταμίευση του 1 δισ.

Η αποδέσμευση της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα είναι το πρώτο θέμα συζήτησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Βουκουρέστι.

Τα εν λόγω κεφάλαια ότι δεν αποτελούν νέο δάνειο, αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη βάση της επικαιροποιημένης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, θα εισηγηθεί θετικά στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του ενός δισ., η οποία θα αποτελέσει «καλό σημάδι» για την ανάκαμψη της χώρας και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έλαβαν θετική εισήγηση από τους επιτελείς τους που συνεδρίασαν την Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσουν την έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Στην επικαιροποιημένη έκθεση που υιοθέτησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείτο στο Εurogroup την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και την εκταμίευση στην Ελλάδα των 974 εκατομμυρίων ευρώ.

Εάν το σημερινό Eurogroup επικυρώσει τη θετική εισήγηση των θεσμών και του EWG θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ