Skip to main content

Ομόλογα: Σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων – υψηλός ο τζίρος

Το «πράσινο φως» της Κομισιόν για τη δόση του ενός δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν την Αθήνα να προετοιμάζεται για νέα έξοδο στις αγορές, διατήρησαν το θετικό momentum στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων και υψηλό τζίρο.

Η υποχώρηση του κόστους δανεισμού σε νέα χαμηλά μηνός αποτελεί για την Αθήνα κίνητρο για επάνοδο στις αγορές, με σχέδια για μια νέα έκδοση προς τα τέλη Ιουνίου και προσδοκίες για άντληση έως και δύο δισ. ευρώ, όπως ανέφεραν στο Reuters κυβερνητικές πηγές. 

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου(λήξης τον Μάρτιο του 2029) υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 3,64% με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να περιορίζεται στις 364 μονάδες βάσης. Το 10ετές ομόλογο ήταν και ο τίτλος που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στην ΗΔΑΤ, με πράξεις συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του επταετούς ομολόγου(λήξης το 2025) υποχώρησε στο 2,85%. Στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2022 υποχώρησε στο 1,85% και του πενταετούς(λήξης το 2024) στο 2,48%.

Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς.