Skip to main content

Ανοίγει η πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της διαδικασίας για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» καθώς σήμερα το βράδυ, εκτός απροόπτου, ανοίγει η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις περαιτέρω στήριξης των ανέργων. Μικρή ανακούφιση στο οικονομικό επιτελείο από την πορεία των εσόδων του Μαρτίου, τα οποία φαίνεται να κινήθηκαν σε καλύτερα επίπεδα από το αναμενόμενο. Την ίδια ώρα μεταφέρεται για αργότερα η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) για τις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να εγγραφούν προκειμένου να αξιοποιήσουν και να αντλήσουν χρηματοδότηση μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 10 Απριλίου. Βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι:

  • αφορά επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους
  • η επιχείρηση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση
  • η χρηματοδότηση θα δοθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis
  • χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί, είτε το σύνολο είτε μέρος αυτής ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο
  • η χρηματοδότηση είναι πενταετής, με το πρώτο έτος να αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις
  • η επιλεξιμότητα της επιχείρησης θα ορίζεται από την πορεία του τζίρου της σε σχέση με το παρελθόν σε συνδυασμό με άλλα επιπλέον στοιχεία (μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό) όπως φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

Βασική προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΟΝΤΡΑ», την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί ένα συγκεντρωτικό σχέδιο για την ανεργία το οποίο θα αφορά τόσο τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί έως τώρα όσο και εκείνες που θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. «Σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας το οποίο είναι το επισπεύδων αναλαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δράσεις για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και μια σειρά από άλλα μέτρα τα οποία προσπαθούμε ουσιαστικά να παρουσιάσουμε όλα μαζί την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Όσον αφορά τον κλάδο του πολιτισμού, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Πολιτισμού για την τόνωση του κλάδου. Παράλληλα, τόνισε ότι εξετάζονται μέτρα και για κοινωνικές ομάδες οι οποίες δίνουν πραγματικό αγώνα αυτές τις ημέρες .

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δρομολογείται η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Η αρχή έγινε με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέας με ενίσχυση 150 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αξιολογούνται τα πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της ενέργειας ενώ αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες στο πεδίο του τουρισμού, στην ακτοπλοϊα, στη ναυτιλία. «Μας προβληματίζει πολύ το θέμα του τουρισμού και κυρίως ο τουρισμός που έρχεται από το εξωτερικό αφού μπορεί να υπάρχει δυσκολία στο να έρθει στην Ελλάδα» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Καλύτερα από ό,τι αναμένονταν τα έσοδα Μαρτίου – Έρχεται παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Το οικονομικό επιτελείο δείχνει να είναι σχετικά ικανοποιημένο από την πορεία των εσόδων για το μήνα Μάρτιο καθώς από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο. «Αυτό σημαίνει πως ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας επέλεξε να πάει να πληρώσει με μειωμένο ποσοστό κατά 25% κάποιες οφειλές που είχε, αυτό δίνει κάποιες επιπλέον δυνατότητες» σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μάλιστα ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει προς τα πίσω η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς, όπως είπε, δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για τέτοιες δραστηριότητες, δεδομένου ότι προέχει η συμπλήρωση των αιτήσεων που απαιτούνται για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται λόγω του κορωνοϊού.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό και ταμειακό σκέλος των μέτρων που λαμβάνονται υπενθυμίζοντας για ακόμα μία φορά ότι δεν είναι γνωστή τόσο η ένταση όσο και η έκταση του προβλήματος. Γι΄ αυτό επανάλαβε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, υπευθυνότητα και σωφροσύνη και «πρέπει να μας βρει όρθιους και δυνατούς».