Skip to main content

Αιμορραγία στις αγορές από τα σινο-αμερικανικά πυρά

Τα σινο-αμερικανικά πυρά πληγώνουν και τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Τα ταμπλό των χρηματιστηρίων ανά την ήπειρο δείχνουν βαθύ κόκκινο σήμερα. Ωστόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών στέκεται κόντρα στο αρνητικό ρεύμα, εξασφαλίζοντας ελαφρά κέρδη, χάρη σε θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και των εταιρικών ειδήσεων.  

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει στις 15:00 πτώση 1,1% στις 365 μονάδες και πλέον είναι αμφίβολο εάν μπορεί να ανακτήσει τα επίπεδα των 400 μονάδων, στα οποία βρισκόταν στις αρχές του έτους. Στη Φραγκφούρτη τα blue chips δέχονται ισχυρές πιέσεις, οδηγώντας τον Dax σε απώλειες 1,3%. Πτώση 0,9% παρουσιάζει ο CAC 40, στο -1,1% βρίσκεται ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον FTSE 100 στο -0,56%. 

Τις ρευστοποιήσεις πυροδότησε η απόφαση του Πεκίνου να απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς με δικούς της σε εισαγωγές 105 αμερικανικών προϊόντων αξίας 50 δισ. δολαρίων. Ξεχωρίζουν η σόγια, τα αεροσκάφη, τα αυτοκίνητα και το ουίσκι- βασικά εξαγωγικά προϊόντα των ΗΠΑ, τα οποία μάλιστα παράγοντα σε μεγάλο βαθμό σε πολιτείες, που στήριξαν το 2016 την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προσβλέποντας σε αύξηση των θέσεων εργασίας. 

Τα futures στη Wall Street δέχονται σφυροκόπημα και προμηνύουν άνοιγμα της συνεδρίασης με μεγάλες απώλειες. Στο στόχαστρο θα βρεθούν πιθανότατα και πάλι οι τεχνολογικές εταιρείες, όπως αποκαλύπτει η πτώση των futures του Nasdaq κατά 2,1% αυτή την ώρα. Στο -1,8% τα futures του Dow Jones, στο -1,6% εκείνα του S&P 500. 

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει άνοδο 0,32% με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 24,85 εκατ. ευρώ. Αν και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,7%, εκείνος της υψηλής ενισχύεται κατά 0,35%.