Skip to main content

Γ. Στουρνάρας: Η κρίση λόγω Covid-19 θα φέρει αύξηση των επισφαλειών

H Eυρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας νέα κρίσης χρέους εάν οι κυβερνήσεις δεν συμπληρώσουν τη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα με μια ενιαία, δημοσιονομική «απάντηση» για τη στήριξη της οικονομίας μπροστά στην πρόκληση του κορωνοϊού, προειδοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να συσπειρωθούν σε «ισχυρή συμμαχία» για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, προτείνοντας την έκδοση κοινών ευρω-ομολόγων, ένα βήμα που στηρίζουν εννέα χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στην τηλεόραση του Bloomberg. «Οι σκέψεις περί ηθικού κινδύνου δεν θα πρέπει να διαδραματίζουν σήμερα καθοριστικό ρόλο στις πράξεις μας».

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν θα πρέπει να αποτελέσει το βασικό εργαλείο στήριξης. «Ο ΕSM θα διαδραματίσει μείζονα ρόλο, αλλά οι συνοδευόμενες από όρους πιστωτικές γραμμές δεν αποτελούν το κατάλληλο εργαλείο σε μια πανδημία και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν υπό αυτές τις συνθήκες», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «η έκδοση κοινών ομολόγων αποτελεί την (ενδεδειγμένη) κοινή δράση εναντίον του κοινού εχθρού».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που υπερβαίνουν το 1 τρισ. ευρώ μαζί με άλλα μέτρα στήριξης για να αποφευχθεί η πιστωτική «ασφυξία» και να μετριασθεί ο οικονομικός αντίκτυπος από την πανδημία του κορωνοιού. Η πρόεδρος της  ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί επίσης να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στην έκδοση ευρωομολόγων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤτΕ τα επίπεδα του δημοσίου χρέους πρόκειται να αυξηθούν κατά 10 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες, εξαιτίας της αύξησης των δημοσίων δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Στην Ελλάδα, το χρέος είναι ήδη στο 180% του ΑΕΠ, έναντι μόλις 60% στη Γερμανία.

Ο ίδιος εκτίμησε επίσης ότι είναι πιθανό να επιδεινωθεί η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού στους ισολογισμούς των τραπεζών και να αυξηθούν τα επισφαλή δάνεια. «Είναι πιθανό να ανακύψουν και πάλι ζητήματα βιωσιμότητας χρέους, όταν η πανδημία έλθει στο τέλος της, καθώς θα υπονομευθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές», παραδέχθηκε ο κ. Στουρνάρας.

«Η ΕΚΤ έχει δείξει ευελιξία και κοινό πνεύμα. Το ίδιο πνεύμα, ευελιξία και ρεαλισμό πρέπει να δείξουν και άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί», αναφέρει ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.

naftemporiki.gr