Skip to main content

Σε 1.300 κινεζικά προϊόντα πρόκειται να επιβάλουν επιπλέον δασμούς οι ΗΠΑ

Κατάλογο 1.300 εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων -μεταξύ άλλων των τομέων της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών- στα οποία πρόκειται να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% δημοσιοποίησαν οι ΗΠΑ, κλιμακώνοντας τη διένεξη με την Κίνα στον τομέα του εμπορίου, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν το Πεκίνο να αλλάξει στάση και πρακτική σε ό,τι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τα περισσότερα από τα προϊόντα δεν είναι ευρείας κατανάλωσης και η αξία τους σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κατάλογος αυτός καθιστά σαφές ότι θα πληγούν οι αλυσίδες εφοδιασμού πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων. Στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνονται από μοτοσικλέτες μέχρι προϊόντα για οδοντιάτρους και από προϊόντα ρομποτικής μέχρι ημιαγωγοί.

Η δημοσιοποίηση του καταλόγου αυτού σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου δημόσιας διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

 Η κυβέρνηση της Κίνας καταδίκασε την κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Επανέλαβε ότι η αντίδρασή της θα είναι να επιβάλλει «αντίστοιχα μέτρα ίσου μεγέθους και ίσης ισχύος σε βάρος προϊόντων των ΗΠΑ» και διεμήνυσε ότι θα καταθέσει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.