Skip to main content

Oι ισχυροί της Wall Street φτιάχνουν το δικό τους χρηματιστήριο- απέναντι σε ΝYSE και Nasdaq

Τα σχέδιά της για τη δημιουργία της δικής της χρηματιστηριακής πλατφόρμας παρουσίασε μία ομάδα πανίσχυρων τραπεζών, ομίλων διαχείρισης κεφαλαίων και εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Θα ονομάζεται Members Exchange και στόχος είναι να ανταγωνιστεί τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς γίγαντες NYSE και Nasdaq. 

Tην πρωτοβουλία στηρίζουν ορισμένα από τα πιο γνωστά ονόματα της Wall Street, μεταξύ των οποίων οι Bank of America Merrill Lynch, Morgan Stanley, UBS, Citadel Securities, Fidelity Investments, Charles Schwab, E*Trade και TD Ameritrade. Αυτή αντανακλά τη δυσφορία πολλών παιχτών του χώρου για την υφιστάμενη κατάσταση στο σύστημα. Χρηματιστηριακές εταιρείες και χρηματοπιστωτικοί όμιλοι διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος πρόσβασης σε δεδομένα, που χρεώνουν τα χρηματιστήρια και που είναι απαραίτητα για να παρακολουθούν την πορεία των τιμών. 

Το Members Exchange ή MEMX έχει ως στόχο να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να ρίξει το κόστος των χρεώσεων, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό, αλλά και την διαφάνεια. «Οι εταιρείες αυτές λένε ουσιαστικά. Θα πάρουμε την μπάλα στα δικά μας χέρια» σχολίασε στο CNN Money ο Τζο Σαλούτσι, επικεφαλής της Themis Trading. 

Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι της ομάδας επενδυτών, που σχεδιάζουν το MEMX, θα κατατεθούν άμεσα τα απαραίτητα έγγραφα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για την σχετική άδεια λειτουργίας χρηματιστηρίου. Σημειώνεται ότι η έκδοση της άδειςα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, που μπορεί να πάρει ακόμη και περισσότερο από 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι το MEMX θα μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο 2020 ή και αργότερα. 

Σήμερα οι 12 από τις 13 ενεργές χρηματιστηριακές πλατφόρμες στις ΗΠΑ ανήκουν σε τρεις οργανισμούς: Τον μητρικό όμιλο του NYSE, Ιntercontinental Exchange (ICE), το Nasdaq και το CBOE. Aυτοί οι τρεις παίχτες ελέγχουν περισσότερα από τα 3/5 του όγκου συναλλαγών των αμερικανικών μετοχών. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ, CNN