Skip to main content

Ο Γκοσν έτοιμος να πει την δική του εκδοχή

O Κάρλος Γκοσν ετοιμάζεται να δώσει την δική του εκδοχή των όσων έχουν συμβεί στην Ιαπωνία και οδήγησαν στη σύλληψή του, τη φυλάκισή του και τελικά την κινηματογραφική απόδραση με την οποία έφτασε στον Λίβανο.

Ο πρώην πρόεδρος των εταιρειών Nissan και Renault και αρχιτέκτοντας της συμμαχίας αυτής, που είχε δημιουργήσει μία ισχυρή δύναμη στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου, αναμένεται να μιλήσει σήμερα για πρώτη φορά από τη σύλληψή του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στα μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί να αποκαλύψει στοιχεία, που δείχνουν ότι η δίωξή του είναι «πολιτική» και προϊόν πλεκτάνης. 

Οι ιαπωνικές αρχές τον κατηγορούν ότι επί χρόνια δήλωνε στην εφορία χαμηλότερα ποσά από τις πραγματικές απολαβές του καθώς και για κατάχρηση της θέσης του στην αυτοκινητοβιομηχανία με στόχο να περάσει κεφάλαια 5 εκατ. δολ. σε εταιρεία, που ήλεγχε ο ίδιος. Ο Κάρλος Γκοσν απορρίπτει όλες τις κατηγορίες και ασκεί οξεία κρτική στο ιαπωνικό σύστημα Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι έχει «προαποφασίσει» την ενοχή του. Οι δικηγόροι του εγκαλούν επίσης την Nissan για την απόφασή της να ανοίξει δική της έρευνα, λέγοντας πως αυτή δεν έχει ως στόχο να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αλλά να υπηρετήσει το στόχο της πτώσης του.

H αντίδραση της Nissan

Σε ανακοίνωσή της η Nissan επισημαίνει ότι η απόφασή του να αποδράσει στoν Λίβανο,  χωρίς την άδεια του δικαστηρίου και  κατά παράβαση των όρων της εγγύησής του,  αποτελεί πράξη που αψηφά το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας, την οποία και βρίσκει «εξαιρετικά δυσάρεστη».

Υποστηρίζει επίσης ότι η ίδια «ανακάλυψε πολυάριθμες πράξεις κακοδιαχείρισης εκ μέρους του Γκοσν, μέσω εμπεριστατωμένης και λεπτομερειακής εσωτερικής έρευνας» και αποφάσισε ότι δεν ήταν κατάλληλος να εκτελέσει τα καθήκοντά του  ως εκτελεστικό μέλος για αυτό και τον απομάκρυνε από όλα τα αξιώματα.

Παράλληλα, κάνει λόγο για «αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για διάφορες παραβατικές πράξεις από τον Γκοσν, συμπεριλαμβανομένης της ανακριβούς δήλωσης της αποζημίωσής του και της υπεξαίρεσης  περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για ίδιον όφελος» τα οποία ανέδειξε η εσωτερική έρευνα.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι εκτός από τη δίωξη που του ασκήθηκε  στην Ιαπωνία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων του για την ανακριβή υποβολή δηλώσεων  σχετικά με τις απολαβές του,  ήταν δόλια, ενώ οι έρευνες στη Γαλλία συνεχίζονται.

«Η Nissan θα συνεχίσει να κάνει το σωστό,  σε συνεργασία με τις  δικαστικές και ρυθμιστικές αρχές, όπου αυτό είναι απαραίτητο.Η αεροπορική αναχώρηση του από την Ιαπωνία, δεν θα επηρεάσει τη βασική πολιτική της Nissan   η οποία τον θεωρεί υπεύθυνο για τις σοβαρές  παραβάσεις,  που αποκαλύφθηκαν από την εσωτερική έρευνα» επισημαίνει η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία και διαμηνύει πώς θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κατάλληλα νομικά μέτρα για την απόδοση ευθυνών στον πρώην επικεφαλής.

naftemporiki.gr