Skip to main content

Bloomberg: Γιατί η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας μπορεί να σταθεί καλύτερα απέναντι στην κρίση

Το μοντέλο της αγοράς εργασίας που ακολουθεί η ηπειρωτική Ευρώπη  επικροτείται σήμερα από τους οικονομολόγους- σε μία όχι και τόσο συνηθισμένη εξέλιξη. Και τούτο γιατί μπορεί να αποτρέψει τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας για όσο διαρκεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού και παραμένουν σε ισχύ τα αναγκαία μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. 

Tην ώρα που οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σαρωτικές απολύσεις και εκτίναξη της ανεργίας στις ΗΠΑ, δεν αναμένεται κάτι ανάλογο στην Ευρωζώνη, όπου οι κανόνες για την απόλυση των εργαζομένων είναι πιο αυστηροί. «Αν και τέτοιου είδους ρυθμίσεις φαίνεται να πατούν το φρένο στην ανάπτυξη κάποιες φορές, στη σημερινή κρίση της πανδημίας αποκαλύπτονται ξαφνικά οι αρετές τους» σχολιάζει το Bloomberg. 

«Το ευρωπαϊκό μοντέλο για την αγορά εργασίας, με τα γνωστά  αγκάθια στην αντιμετώπιση της διαρθρωτικής αλλαγής- είναι πιο ισχυρό από το αμερικανικό σε μεγάλα, αλλά προσωρινά σοκ, όπως η κρίση του κορωνοϊού» έγραψε και η Goldman Sachs. 

H Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία (που καλύπτουν αθροιστικά τα 2/3 της οικονομίας της Ευρωζώνης) έχουν σε ισχύ πλαίσιο που επιτρέπει στους εργαζομένους να λαμβάνουν μισθό, ενώ βρίσκεται σε αναστολή η λειτουργία της επιχείρησης. Μάλιστα και οι τρεις απάντησαν στην κρίση ενισχύοντας τα σχετικά αυτά μέτρα. 

Να σημειώσουμε ότι και στην Ελλάδα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων καλύπτουν μόνο τις εταιρείες, που δεν θα προβούν σε καμία μείωση των θέσεων εργασίας. 

Με πληροφορίες από Bloomberg