Skip to main content

Talk of the market: Στο επίκεντρο τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Με τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα να έχουν ήδη ανακοινωθεί, η σημερινή Παρασκευή διαφέρει από τις προηγούμενες, που παραδοσιακά περιμέναμε τις ανακοινώσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ζητούμενο είναι βέβαια εάν αυτή τη φορά θα υπάρξει αποτέλεσμα ώστε να ανοίξει η αγορά το Πάσχα.

Το σκηνικό στις αγορές αρνητικό, προκαλεί αρνητική προδιάθεση και στην τοπική αγορά. Χθες ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση 0,26%, με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στα 54 εκατ. ευρώ από 79 εκατ. ευρώ στην συνεδρίαση της Τετάρτης. Μικτές τάσεις καταγράφηκαν στον τραπεζικό κλάδο αλλά και συνολικά στα blue chips. 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς σήμερα είναι τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2020. Υπενθυμίζεται ότι στο γ’ τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ, με όρους όγκου, σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, αυξήθηκε κατά 2,3% ενώ συρρικνώθηκε κατά 11,7% σε ετήσια βάση έναντι πτώσης 14,2% στο β’ τρίμηνο του 2020 και έναντι αύξησης 0,4% στο α’ τρίμηνο του 2020. Σε εννεαμηνιαία βάση το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,5%. Με βάση την πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2021 αναμένεται για το 2020 πτώση 10,5%, αν και το οικονομικό επιτελείο έχει μιλήσει για μικρότερο ρυθμό επιβράδυνσης. 

Ο ΕSM ανακοίνωσε ότι έχει εγκρίνει το αίτημα της Ελλάδας να προχωρήσει στη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου στο ΔΝΤ, ύψους 3,3 δισ. ευρώ ή 65% του συνολικού 5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κίνηση με θετικό αντίκτυπο τόσο αναφορικά με την εμπιστοσύνη της αγοράς όσο και αναφορικά με τα οικονομικά της χώρας, χάρης στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας για τη συναλλαγή-ορόσημο Galaxy, η Alpha Bank ολοκλήρωσε χθες με επιτυχία την έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού θεσμικών επενδυτών. Η συναλλαγή σηματοδοτεί τη δεύτερη κατά σειρά έκδοση ομολόγου της Alpha Bank, εξασφαλίζοντας για την τράπεζα το χαμηλότερο κόστος για ομολογίες Tier 2 μεταξύ των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης έχει διάρκεια 10,25 έτη και δυνατότητα ανάκλησης μεταξύ 5 και 5,25 ετών, με απόδοση 5,5%. Είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου – EuroMTF Market. 

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος επαναγοράς μετοχών για το 2021. Σκοπεύει να αγοράσει έως και 30 εκατ. ίδιες μετοχές (6,5% του συνόλου) κατά την περίοδο 5.3.2021 έως 28.1.2022 σε εύρος τιμών μεταξύ 1,0 ευρώ και 30 ευρώ. Το ποσό για την αγορά μετοχών εκτιμάται περίπου σε 167 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εξόδων. 

H Profile Software ανακοίνωσε ότι ο επενδυτικός τραπεζικός οργανισμός ΑΤΟΝ επέλεξε το Axia, την web-based πλατφόρμα διαχείρισης επενδύσεων. Η ATON, εδρεύει στη Μόσχα και διαθέτει γραφεία σε 25 σημεία της χώρας. Το Axia επιλέχθηκε ως εργαλείο front office προσφέροντας διασύνδεση με το υπάρχον σύστημα τους, με σκοπό την ψηφιακή αναβάθμιση των εργασιών στη διαχείριση επενδύσεων και τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών.

Με σκοπό να συμβάλλουν στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, η ΔΕΗ και η LeasePlan Hellas προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MOU). Πρόκειται να προχωρήσουν από κοινού στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με βάση τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που διαθέτουν η κάθε μια στον τομέα της.

naftemporiki.gr