Skip to main content

Bloomberg: Για ποσοτική χαλάρωση και Ελλάδα θα ερωτηθεί ο Ντράγκι

Για τις συνέπειες που έχει στην οικονομία της Ευρωζώνης η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς και για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι της Ελλάδας, αναμένεται να ερωτηθεί ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το απόγευμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, η ΕΚΤ απέρριψε πρόταση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας των Τραπεζών να απαγορευθεί στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα η αύξηση του χαρτοφυλακίου εντόκων γραμματίων τους, λόγω της ανησυχίας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο μία πρόοδο σε πολιτικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα μιλήσει επίσης στο ιταλικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, όπου οι βουλευτές αναμένεται να συζητήσουν θέματα, όπως την αδυναμία της χώρας να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία. Στην πατρίδα του, όπως και στη Γαλλία και αλλού στην Ευρώπη, αυξάνεται η στήριξη για τα κόμματα που ζητούν τη διάλυση του ευρώ και την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάνει χαρακτηριστικά αισιόδοξες δηλώσεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. «Μία βιώσιμη ανάκαμψη συνεχίζεται. Μπορούμε εύλογα να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές», είχε δηλώσει στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα πιθανόν να ενισχύσουν τις δηλώσεις του. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έλαβαν μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους 98 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα από την ΕΚΤ, ένα ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο από τις προβλέψεις, κάτι που αποτελεί μία ένδειξη ότι τα πιστωτικά ιδρύματα συμμερίζονται την αισιοδοξία της ΕΚΤ.

Αναλυτές δηλώνουν ότι το απροσδόκητα μεγάλο ενδιαφέρον αντανακλά τις προσδοκίες των τραπεζών ότι αυξάνεται η ζήτηση πιστώσεων. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη μπορεί να δείξουν ότι ο δανεισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις τράπεζες της Ευρωζώνης πιθανόν να αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά από το 2012.

Πηγή: ΑΜΠΕ