Skip to main content

Ανάκαμψη στις αγορές… για τώρα

Αλλαγή σκηνικού σήμερα στις αγορές της Ασίας, που έχουν ενθαρρυνθεί από τη χθεσινή ανάκαμψη σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πεί πόσο το κλίμα αυτό θα διαρκέσει. Η μεταβλητότητα έχει εκτιναχθεί σε άνευ προηγουυμένου επίπεδα. Ας αναλογιστεί κανείς μόνο τη χθεσινή ημέρα στην Ευρώπη, όπου το πρωί οι δείκτες επιδίδονται σε ράλι, το μεσημέρι είχαν γυρίσει σε αρνητικό έδαφος με τις απώλειες σε ορισμένες περιπτώσεις να υπερβαίνουν το 2% και το απόγευμα έκλεισαν με κέρδη.

Το πρωί της Παρασκευής βρίσκει τους αγοραστές να έχουν το πάνω χέρι στις περισσότερες αγορές της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού. Στη Σεούλ ο Κospi κάνει άλμα 4% και παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται 2,2% και στο Σίντνεϊ ο S&P ASX 200 καταγράφει κέρδη 0,9%, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει έως και το +2,1%. Ελαφρά μόνο άνοδο (0,2%) έχουμε στη Σαγκάη, ενώ στο Τόκιο το κλίμα είναι αρνητικό με τον Nikkei 225 σε πτώση 1%.

Στην αγορά συναλλάγματος έχει ανακοπεί το ράλι του δολαρίου, με τα νομίσματα της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ασιατικών οικονομιών που είχαν τις προηγούμενες ημέρες δεχθεί σφυροκόπημα, να παίρνουν γερές ανάσες. 

Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο συνεχίζει την άνοδό του. Το μπρεντ με κέρδη 2% σκαρφαλώνει στα 29 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό, που χθες κατέγραψε την πιο εντυπωσιακή ημερήσια άνοδο όλων των εποχών, ενισχύεται 4% στα 26,21 δολάρια. Ωστόσο μεγάλη μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι είναι απλά μία αντίδραση στην βίαιη πτώση των προηγούμενων ημερών. Τα θεμελιώδη παραμένουν ζοφερά και οι περισσότεροι βλέπουν πτώση κάτω από τα 20 δολαρια, χωρίς να λείπουν και τα εφιαλτικά για τους παραγωγούς σενάρια της κατάρρευσης των τιμών στα 5 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr