Skip to main content

Ερ. Τουσέν: Τον Ιούνιο τα πρώτα συμπεράσματα της Επιτροπής για τον έλεγχο του χρέους

Τον Ιούνιο αναμένονται τα πρώτα συμπεράσματα της Επιτροπής Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους, με την έρευνα να ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, σημείωσε σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «L’ Echo» ο εμπειρογνώμονας και επικεφαλής στο τεχνικο-επιστημονικό επίπεδο της επιτροπής της Βουλής για τον λογιστικό έλεγχο του ελληνικού δημόσιου χρέους, Ερίκ Τουσέν.

Όπως τόνισε ο κ. Τουσέν, η επιτροπή θα αποτελείται από περίπου 30 άτομα, των οποίων τα ονόματα θα γίνουν γνωστά μόνο στις αρχές Απριλίου, όταν και θα αρχίσουν οι εργασίες της. 

Ερωτηθείς για το πώς βρίσκεται επικεφαλής σε μια τέτοια επιτροπή, ο δόκτορας Πολιτικών Επιστημών κ. Τουσέν επεσήμανε ότι στην Ελλάδα το έργο του ήταν γνωστό, καθώς ήταν μέλος μιας παρόμοιας επιτροπής στον Ισημερινό το 2007-8.

Ο κ. Τουσέν εξήγησε ότι στο πλαίσιο της Επιτροπής Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους δεν θα εξεταστεί το αναγκαστικό δάνειο της Κατοχής, καθώς μία άλλη επιτροπή του Κοινοβουλίου θα εργαστεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Επιτροπή Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους, παρατήρησε ο κ. Τουσέν, θα επικεντρωθεί στην τωρινή περίοδο, ενώ σε μια δεύτερη φάση θα εξεταστεί και η περίοδος που προηγήθηκε της εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και οι δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Δεν θα αποκλείσουμε τίποτα. Θα αναλύσουμε τη διαδικασία διαμόρφωσης του δημόσιου χρέους, θα εξηγήσουμε γιατί το χρέος αυξήθηκε και τις επιπτώσεις των φορολογικών δώρων στους εφοπλιστές ή στην ορθόδοξη Εκκλησία, πράγματα που πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας», πρόσθεσε ο κ. Τουσέν, ξεκαθαρίζοντας ότι τα πρώτα συμπεράσματα θα παραδοθούν τον Ιούνιο.

«Στόχος της επιτροπής είναι να φέρει σε γνώση του ελληνικού λαού μια ακριβή αποτύπωση του είδους των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Βέλγος εμπειρογνώμονας, συμπληρώνοντας ότι η επιτροπή συμπεριλαμβάνεται στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Ερωτηθείς αν θα εισηγηθεί τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, ο κ. Τουσέν τόνισε ότι η επιτροπή αυτή δεν θα υποκαταστήσει τις αρχές και ότι θα επικεντρωθεί σε μία σοβαρή ανάλυση των όρων με τους οποίους παραχωρήθηκαν δάνεια στην Ελλάδα.

Καταλήγοντας, ο κ. Τουσέν παρατήρησε ότι η επιτροπή θα συγκεντρώσει «αδιαμφισβήτητα τεκμήρια της ανομίας, της μη νομιμοποίησης ενός μέρους του χρέους», ενώ ξεκαθάρισε ότι η δημιουργία της επιτροπής έγινε με βάση το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε καμία περίπτωση η σύστασή της δεν αποτελεί πρόκληση.