Skip to main content

Tάσεις ανάκαμψης στην αγορά συσσωρευτών οχημάτων

Τάσεις ανάκαμψης παρατηρεί η ICAP Group στην αγορά συσσωρευτών οχημάτων, σύμφωνα με ειδική έκθεση, η οποία εκπονήθηκε από τη διεύθυνση οικονομικών μελετών.  

Μεταξύ άλλων διαπιστώνεται ότι οι εισαγωγές συσσωρευτών οχημάτων διευρύνθηκαν την τελευταία πενταετία, έχοντας υποκαταστήσει την εγχώρια παραγωγή.

Το 2015 συγκεκριμένα, οι ποσότητες εισαγόμενων συσσωρευτών κατέγραψαν ετήσια αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με το 2014, ενώ η συνολική αξία εισαγωγών ανήλθε σε 56,4 εκατ. ευρω. Η Κίνα αποτελεί διαχρονικά την κυριότερη χώρα προέλευσης, καλύπτοντας ποσοστό 37% του συνόλου των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τον Ιάκωβο Κατακουζηνό, Senior Manager της ICAP Group, η εγχώρια κατανάλωση συσσωρευτών κινήθηκε ανοδικά μέχρι  και το 2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 4%. Αντίθετα, την περίοδο 2008-2013 η ζήτηση συσσωρευτών υποχώρησε με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,2%.

Την τελευταία διετία η ζήτηση εμφάνισε τάσεις (ασθενούς) ανάκαμψης και το 2015 το μέγεθος αγοράς αυξήθηκε κατά 6% περίπου σε σχέση με το 2014. Αναφορικά με το βαθμό συγκέντρωσης της αγοράς, εκτιμάται ότι οι δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου καλύπτουν ποσοστό της τάξης του 58% της αγοράς, το 2015.

Όσον αφορά την εξέλιξη της αγοράς, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι χαμηλοί αυξητικοί ρυθμοί της ζήτησης διατηρήθηκαν και το 2016, ενώ θετικές είναι οι προσδοκίες για την επόμενη διετία, εφόσον το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον σταθεροποιηθεί και αρθούν οι αβεβαιότητες που υφίστανται στην παρούσα φάση.

naftemporiki.gr