Skip to main content

Renault- Nissan: Αλλαγές στη μετά- Γκοσν εποχή για μία «συμμαχία μεταξύ ίσων»

Νέα δομή αποκτά το διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης συμμαχίας αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο, μετά την έξοδο του Κάρλος Γκοσν, που αντιμετωπίζει κατηγορίες φορολογικής απάτης στην Ιαπωνία. 

H ιαπωνική Nissan και η γαλλική Renault θα είναι πλέον ισότιμοι εταιίροι, κάτι που ζητούσε εδώ και χρόνια η πρώτη. Η Renault είχε έως τώρα τον πρώτο λόγο στη χάραξη της στρατηγικής, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της παγκοσμίως ήταν χαμηλότερες από εκείνες του ιαπωνικού εταίρου της. Αυτό ήταν μία κατάκτηση από την ίδρυση της συμμαχίας τη δεκαετία του 90, η οποία είχε τότε σώσει την Nissan από την κατάρρευση. Τα πράγματα έκτοτε έχουν αλλάξει άρδην. 

Ο πρέοδρος του Δ.Σ. της Renault θα είναι και πρόεδρος της συμμαχίας, αλλά όχι πια και πρόεδρος της Nissan, σε μία σαφή ένδειξη των νέων ισορροπιών, που επιδιώκονται. Δεν είναι προς το παρόν γνωστό ποιος θα αναλάβει τη θέση, η οποία παραμένει κενή από τη σύλληψη του Γκοσν τον περασμένο Νοέμβριο. 

«Πρόκειται για μία συμμαχία ίσων» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Χιρότο Σαϊκοάουα, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκε η νέα διοικητική διάρθρωση. Ωστόσο οι εταιρίες αποφάσισαν προς το παρόν να αφήσουν ως έχουν τις συμφωνίες για τα μετοχικά μερίδια. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters