Skip to main content

Εγκαταλείπει τα σχέδια για εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο η Aramco;

Σε αλλαγή σχεδίων φαίνεται να αναγκάζεται η Aramco. Το Ριάντ εξετάζει σοβαρά να εισάγει τον σαουδαραβικό πετρελαϊκό κολοσσό μόνο στο τοπικό χρηματιστήριο και να αφήσει κατά μέρος- προς το παρόν τουλάχιστον- τα σχέδια για εγγραφή και σε ξένο μεγάλο χρηματιστήριο. 

Λονδίνο και Νέα Υόρκη έδιναν μάχη στήθος με στήθος για να εξασφαλίσουν την αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco, η οποία θα ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη φέτος και μία από τις κορυφαίες όλων των εποχών. Υψηλές προσδοκίες είχε και το Χονγκ Κονγκ, χωρίς να θεωρείται φαβορί. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται πηγές από το βασίλειο των Σαούντ, η προοπτική για δημόσια εγγραφή στο εξωτερικό φαντάζει πλέον «εξαιρετικά δύσκολη». 

Η Σαουδική Αραβία θέλει να εξασφαλίσει καθεστώς αναδυόμενης αγοράς από την MSCI τον Ιούνιο, προκειμένου να προσελκύσει δυτικά funds, αλλά και θεσμικούς επενδυτές από Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα στην αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco στο τοπικό χρηματιστήριο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Reuters.  

Το πλούσιο βασίλειο, στο πλαίσιο ευρύτερων μεταρρυθμίσεων που προωθεί, αλλά και του διακηρυγμένου στόχου του να προετοιμαστεί από τώρα για «έναν κόσμο χωρίς πετρέλαιο» έχει μετατρέψει την Aramco σε όμιλο συμμετοχών και σχεδιάζει να προσφέρει στο χρηματιστήριο έως και το 5% των μετοχών της. Υπολογίζεται ότι η αρχική δημόσια εγγραφή θα προσδώσει στην εταιρεία αξία έως και 2 τρισ. δολαρίων, καθιστώντας την μεγαλύτερη, βάσει κεφαλαιοποίησης, πετρελαϊκή στον πλανήτη. 

naftemporiki.gr