Skip to main content

H Σαουδική Αραβία επιλέγει την κλιμάκωση στον «πόλεμο» με τη Ρωσία

Οι αγορές παίρνουν σήμερα πολύτιμες ανάσες χάρη στις προσδοκίες για αποφασιστική δράση κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών απέναντι στον Covid-19. Ωστόσο στο άλλο καυτό μέτωπο των ημερών, αυτό του «πολέμου», που έχει ξεσπάσει στην αγορά ενέργειας, το θερμόμετρο ανεβαίνει κι άλλο. Η Σαουδική Αραβία όχι μόνο δεν φαίνεται διατεθειμένη να ρίξει τους τόνους απέναντι στη Ρωσία, αλλά επιλέγει την τακτική της κλιμάκωσης. Η κρατική Saudi Aramco ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει την προσφορά πετρελαίου στα επίπεδα ρεκόρ των 12,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον επόμενο μήνα. 

Η αύξηση της παραγωγής- περισσότερο από 25% σε σχέση με τον περασμένο μήνα- οδηγεί την προσφορά της Aramco πάνω και από το μάξιμουμ της βιώσιμης παραγωγικής δυνατότητας, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Τον Φεβρουάριο η παραγωγή ήταν 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αυτό αποκαλύπτει ουσιαστικά ότι το βασίλειο στην προσπάθειά του να στείλει ηχηρό μήνυμα στη Μόσχα, αλλά και να θωρακίσει τη θέση του στην κορυφή των εξαγωγέων πετρελαίου πιθανότατα παίρνει ποσότητες και από τα στρατηγικά του αποθέματα. Θέλει με κάθε τρόπο να ρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, ακόμη και εάν αυτό βυθίσει τις τιμές.

Αν και ειδικοί προειδοποιούν πως δεν είναι σε καμία περίπτωση αλώβητο στις έντονες διακυμάνσεις των αγορών, το ίδιο το Ριάντ εμφανίζεται πεπεισμένο ότι μπορεί να λυγίσει πρώτα τους αντιπάλους του, πριν λαβωθεί το ίδιο. Ή τουλάχιστον έχει τη διάθεση να πάρει αυτό το ρίσκο. 

Σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν, καλύπτοντας ωστόσο μόνο το 1/3 των χθεσινών σαρωτικών απωλειών. H τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο 8,3% στα 37,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού ενισχύεται κατά 8,7% στα 33,88 δολάρια. Τη Δευτέρα οι τιμές είχαν καταγράψει ενδοσυνεδριακά πτώση μεγαλύτερη του 30%, τη μεγαλύτερη από το 1991, και έκλεισαν τελικά με απώλειες της τάξης του 25%. 

Αναλυτές σχολιάζουν πως η σημερινή ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας είναι ένα από τα πρώτα βήματα σε έναν πόλεμο τιμών με τη Ρωσία που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει μεγάλη διάρκεια και «πόνο». Τα στρατηγικά αποθέμα του αραβικού βασιλείου είναι πολύ πιο πλούσια από τα ρωσικά και αυτό του δίνει προβάδισμα στη μάχη. Η εξέλιξη αν και ωφελεί προσωρινά μεγάλους εισαγωγείς, προκαλεί εντονότατη ανησυχία για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιτπώσεις. Ενδεικτική είναι η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ότι «αποδοκιμάζει προσπάθειες κρατικών φορέων να χειραγωγήσουν και να προκαλέσουν σοκ στις αγορές πετρελαίου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg