Skip to main content

Βrexit: Πόσο θα στοιχίσει αδυναμία συμφωνίας στις επιχειρήσεις Ε.Ε. και Βρετανίας

Οι επιχειρήσεις στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπες με πρόσθετο ετήσιο κόστος ύψους 58 δισ. στερλινών (65,3 δισ. ευρώ), εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ολοκληρωθούν χωρίς συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. 

Αυτό προκύπτει από έρυνα της εταιρείας συμβούλων Oliver Wyman και του νομικού γραφείου Clifford Chance. Συγκεκριμένα όπως υπολογίζεται στην έρευνα οι επιχειρήσεις ανά τα 27 κράτη μέλη της κοινότητας θα κληθούν να πληρώσουν επιπλεόν 31 δισ. στερλίνες ετησίως σε δασμούς και άλλα οικονομικά και ρυθμιστικά εμπόδια. Το αντίστοιχο κόστος για τις βρετανικές επιχειρήσεις θα ανέλθει στα 27 δισ. στερλίνες ετησίως. 

«Το πρόσθετο κόστος και η αβεβαιότητα απειλούν να κάμψουν την κερδοφορία και συνιστούν ακόμη και απειλή για τη βιωσιμότητα ορισμένων επιχειρήσεων« αναφέρεται στην έκθεση. 

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία θα εξέλθει επισήμως από την κοινότητα τον Μάρτιο του 2019, με τις δύο πλευρές να ευελπιστούν ότι θα έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία για τη μορφή, που θα λάβει η μελλοντική σχέση της χώρας με την κοινότητα έως τον εφετινό Οκτώβριο. Υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή μία μεταβατική περίοδος έως και δύο ετών. 

ΠΗΓΗ: Reuters