Skip to main content

EKT: Σταθερά επιτόκια έως τα τέλη του 2019- φθηνά δάνεια από το Σεπτέμβριο

Αμετάβλητα τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019- και για όσο κριθεί αναγκαίο- θα διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια, καθώς βλέπει την Ευρωζώνη να εξελίσσεται στον μεγάλο ασθενή της παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα ετοιμάζεται από το φθινόπωρο για νέο γύρο φθηνών δανείων προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες τονωτικές ενέσεις στις τράπεζες και την ανάπτυξη. 

Συγκεκριμένα οι στοχευμένες δημοπρασίες φθηνών δανείων, γνωστές ως TLTROs, θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και θα διαρκέσουν έως και τον Μάρτιο του 2021. 

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του, και πλέον όλοι περιμένουν τη συνέντευξη τύπου του προέδρου, Μάριο Ντράγκι στις 15:30. Ο Σούπερ Μάριο θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι προκλήσεις βλέπει η ΕΚΤ και πώς θα δράσει.  

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ είναι στο μηδέν, ενώ το καταθετικό επιτόκιο είναι σε αρνητικό έδαφος, στο -0,4%. 

Oι αποφάσεις αποκαλύπτουν ότι εντείνονται οι ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας για τις προοπτικές της νομισματικής ένωσης, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με εμπορικές εντάσεις, αβεβαιότητα για το Brexit και αυξημένο πολιτικό ρίσκο ενόψει των Ευρωεκλογών του 2018. 

Στον απόηχό τους το ευρώ βρέθηκε σε τροχιά υποτίμησης. Η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου κινείται στο 1,1279 δολ., ενώ υποχωρεί και έναντι του ελβετικού φράγκου. Αν και η απόφαση για τις TLTROs είναι αναμφίβολα καλό νέο για τις τράπεζες, το γεγονός ότι μετατίθεται για πολύ αργά η αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί προβληματισμό στον κλάδο. Υπό τις συνθήκες αυτές οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης δέχονται ελαφρές πιέσεις.  

Σημειώνεται ότι όσο χαμηλότερα είναι τα επιτόκια τόσο πιο στενά είναι και τα περιθώρια κέρδους για τις τράπεζες. 

naftemporiki.gr