Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Σε δύο άξονες θα κινηθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες τα θέματα σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Καταρχήν η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να εξηγήσει στους θεσμούς εάν και κατά πόσον το νέο σχέδιο νόμου προάγει κόστη για τους ισολογισμούς των τραπεζών και κατά δεύτερον θα πρέπει να καλυφθούν τρεις εκκρεμότητες, για τις οποίες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει τράπεζες και κυβέρνηση. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος με παρόντες από την πλευρά της Αρχής τους κ.κ. Ηλία Πλασκοβίτη, μέλος Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, Σπυρίδωνα Παντελιά, διευθυντή στη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και Σίσσυ Παπαγιαννίδου, διευθύντρια στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος.
Οι CEO των τραπεζών μίλησαν με τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη της εποπτικής αρχής για το κατά πόσον: α) θα προάγει με οποιονδήποτε τρόπο επιβάρυνση στις τράπεζες το νέο θεσμικό πλαίσιο, β) μπορεί το θεσμικό πλαίσιο να ελαφρύνει τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών ειδικά στη στεγαστική πίστη και γ) θα οδηγήσει σε διαμόρφωση νέων σχεδίων σε ό,τι αφορά προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις, πωλήσεις κ.λπ., μιας και το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ετοιμάσει ένα προσχέδιο με τις συνέπειες του νέου ν. Κατσέλη στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες δηλώνουν αισιόδοξοι παρά το γεγονός πως μια άμεση και ακριβής αποτίμηση κόστους – οφέλους δεν είναι εύκολη, αφού θεωρούν πως το νομοσχέδιο είναι μια κατάσταση win win. Αυτήν την εικόνα έδωσαν οι τράπεζες στους επόπτες τους. Ωστόσο μια περαιτέρω διερεύνηση από την εποπτική αρχή είναι κάτι που θα πρέπει να αναμένεται.
Τρία ζητήματα θέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις κυβέρνησης-τραπεζών-θεσμών με άξονα τρία κυρίαρχα θέματα:
- Ζητούνται αλλαγές στο θέμα των περιουσιακών κριτηρίων των «κόκκινων» δανειοληπτών, καθώς η εκτίμηση λέει πως τα κριτήρια αυτά είναι πολύ γενναιόδωρα. Ας σημειωθεί πως ο υπερήμερος δανειολήπτης δεν πρέπει να έχει καταθέσεις υψηλότερες του 50% της οφειλής (δηλαδή 65 χιλ. ευρώ ταβάνι) και η ακίνητη περιουσία του να μην είναι μεγαλύτερη του διπλάσιου της οφειλής πέραν του σπιτιού που προστατεύεται. Αυτό σημαίνει πως αν το σπίτι που προστατεύεται είναι αξίας 250.000 ευρώ (αυτό είναι το ανώτατο όριο) και η προς ρύθμιση οφειλή 130.000, θα μπορούσε να προστατευθεί ακίνητη περιουσία 510.000 ευρώ.
Εκτιμάται πως εδώ θα υπάρξουν αλλαγές. Το 50% θα πέσει στο 25%, δηλαδή οι καταθέσεις δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 25% της οφειλής και η ακίνητη περιουσία εκτός της προστατευόμενης κατοικίας να κατέλθει στο επίπεδο της οφειλής, δηλαδή μέχρι 130.000 ευρώ.
- Επίσης ζητούμενο είναι να υπάρξει μια μνεία για τα παλιά δάνεια του νόμου Κατσέλη, κυρίως για υπερήμερους δανειολήπτες με προστασία χωρίς δικάσιμο. Οι τράπεζες ζητούν έλεγχο των δανειοληπτών αυτών από την πλατφόρμα, ωστόσο κανένας δεν μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι ή όχι συνταγματικό.
- Τέλος, οι τράπεζες ζητούν μετ’ επιτάσεως να καταστεί σαφής η ενοποίηση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας μαζί με το υπόλοιπο θεσμικό πλαίσιο για την πτώχευση των ιδιωτών.
Οι τραπεζίτες εμφανίζονται αισιόδοξοι πως στα τρία αυτά θέματα μέσα από τον διάλογο θα βρεθεί λύση άμεσα.
Όμως τα περιθώρια για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα είναι ασφυκτικά και επομένως όλα τα μέρη θα πρέπει να γνωρίζουν καλά πως δεν μπορούν να υπάρξουν άσκοπες καθυστερήσεις.