Skip to main content

Αγορές: «Πάρτι» σε Αθήνα και Ευρώπη, αλλά…

Το «πάρτι» στα χρηματιστήρια συνεχίζεται, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε νεές μειώσεις επιτοκίων και άλλα μέτρα τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Κανείς δεν μπορεί να πει εάν θα έχει διάρκεια, αλλά προς το παρόν είναι άκρως καλοδεχούμενο μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που χθες έμεινε κλειστό λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας, «τρέχει» να προλάβει τους ευρωπαϊκούς με ένα άλμα της τάξης του 7%. Στις 13:50 μμ καταγράφει ειδικότερα άνοδο 6,3% στις 765,8 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 68,63 εκατ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 2,4% με τους κλάδους που είχαν δεχθεί το προηγούμενο διάστημα σφυροκόπημα να βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Οι μετοχές των αεροπορικών Air France, Lufthansa και EasyJet βρίσκονται σε τροχιά απογείωσης. 

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό ανά την Ευρώπη με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται 1,8%, τον DAX στη Φραγκφούρτη να είναι στο +2%, τον CAC 40 στο Παρίσι και τον FTSE MIB στο Μιλάνο να ακολουθούν με άνοδο περίπου 1,5%.

Οι πληροφορίες ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του G7 δεν θα υπάρξει επίσημη παρότρυνση για μέτρα δημοσιονομικής ή νομισματικής στήριξης, αλλά και οι αντίστοιχες διαρροές για την αυριανή συνεδρίαση των 27 ΥΠΟΙΚ της Ε.Ε. περιόρισαν ελαφρά τα κέρδη, αλλά δεν κατέφεραν ισχυρό πλήγμα στο ηθικό των επενδυτών.

Οι τελευταίοι στηρίζουν τις ελπίδες τους πρωτίστως στις κεντρικές τράπεζες, θεωρώντας δεδομένη μία μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ αν όχι μέσα στο μήνα το αργότερο τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το Reuters υπό εξέταση βρίσκεται και πρόταση για στοχευμένα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πλήττονται περισσότερο από την εξάπλωση του Covid-19. Σήμα ότι είναι έτοιμες για δράση έχουν στείλει οι κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ και Ιαπωνίας, ενώ τον χορό των επιτοκιακών μειώσεων άνοιξε σήμερα εκείνη της Αυστραλίας. 

naftemporiki.gr