Skip to main content

Γ. Σταθάκης: Τρεις μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα στην ενέργεια

Για τις τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στην ενότητα με θέμα «Μετατόπιση δυνάμεων στο περιφερειακό ενεργειακό οικοσύστημα», ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, τις μεταρρυθμίσεις και την ενεργειακή ασφάλεια, τονίζοντας ότι αποτελούν το αντικείμενο μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής με ορίζοντα το 2030.

Περιγράφοντας τους στόχους που σχετίζονται με τις δεσμεύσεις της χώρας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανέφερε ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μίγμα θα αυξηθεί στο 32% της τελικής κατανάλωσης, ενώ θα πρέπει να εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 33% σε σχέση με το 2007.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως είπε, ότι στο ενεργειακό μίγμα, που διαμορφώνεται σήμερα σε 1/3 ΑΠΕ, 1/3 φυσικό αέριο και 1/3 λιγνίτης, το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα διπλασιαστεί σχεδόν στο 56%, ενώ αυτό της λιγνιτοπαραγωγής θα μειωθεί σταδιακά στο 16%. Επανέλαβε δε ότι η χώρα βρίσκεται πίσω όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, σημειώνοντας ότι θα απαιτηθεί ετήσια εξοικονόμηση της τάξης του 1,5%, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των μεταφορών και της θέρμανσης, προκειμένου να πιαστεί ο στόχος της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Για τον δεύτερο μεγάλο στόχο, αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη δέσμη των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό με διατήρηση των δικτύων και υποδομών υπό δημόσιο έλεγχο, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τις Ενεργειακές Κοινότητες και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το μοντέλο-στόχος της ΕΕ έως το 2020.

Στο εξίσου σημαντικό ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, υπογράμμισε ότι πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις οδεύσεις και μεθόδους μεταφοράς ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται μεγάλα έργα υποδομών, όπως οι σταθμοί LNG στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, οι αγωγοί IGB, TAP και East Med, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο (East Gas Med Forum).

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ελλάδας να καταστεί χώρα ανακάλυψης και παραγωγής υδρογονανθρακων, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη εγκριθεί πέντε συμβόλαια και άλλα δύο βρίσκονται στο στάδιο της προέγκρισης.