Skip to main content

EWG: Δέκα μέρες προθεσμία για τα τρία «αγκάθια»

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Δέκα μέρες προθεσμία έχει η κυβέρνηση για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες σε σχέση με τα προαπαιτούμενα, ώστε να αποφασίσει το Εurogroup στις 11 Μαρτίου την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Διαφορετικά, η λήψη απόφασης θα μετατεθεί για τον Απρίλιο.

Αυτό προκύπτει από τη σημερινή συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη αξιολόγηση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, το κλίμα που μπορεί να μην ήταν τεταμένο, ωστόσο χώρες του βορά και κυρίως  η Γερμανία κατέστησαν σαφές ότι εάν δεν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα δεν μπορούν να συναινέσουν στην εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα καθώς και τη κατάργηση της προσαύξησης των επιτοκίων των δανείων της δεύτερης διάσωσης.

Τρία είναι τα «αγκάθια» που φαίνεται ότι εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας και τα οποία πρέπει να «τρέξει» άμεσα η κυβέρνηση. Πρόκειται για το νόμο Κατσέλη, όπου οι θεσμοί εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιημένο από την πρόταση της κυβέρνησης, ενώ σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τα ζητήματα της ενέργειας (πώληση λιγντιικών ΔΕΗ, άνοιγμα αγοράς φυσικού αερίου).