Skip to main content

Μήνυμα Μοσκοβισί στην Αθήνα να «τρέξει» και να μην «σκοντάψει» στο προεκλογικό κλίμα

Το μήνυμα πως πρέπει ακόμη να «γίνει δουλειά» έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Πιέρ Μοσκοβισί, εκφράζοντας πάντως αισιοδοξία ότι υπάρχει χρόνος έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, προκειμένου όπως είπε να δοθεί το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης και να σταλει ένα ισχυρό, θετικό μήνυμα στις αγορές. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μην παρασυρθεί από την προεκλογική περίοδο και χάσει το δρόμο για τις μεταρρυθμίσεις. 

Αναφερομενος στις επικείμενες Ευρωεκλογές ο κ. Μοσκοβισί είπε πως και ο ίδιος έχει υπάρξει υπουργός και γνωρίζει ότι σε προεκλογική περίοδο δεν είναι εύκολο να ψηφίζονται μη αρεστές μεταρρυθμίσεις.  «Τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες τα πράγματα είναι εξαιρετικής σημασίας, γιατί ξέρετε ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε. Είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές που το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι να επιβληθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για να ισχυροποιηθεί η δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να ευχηθώ σε αυτή την προεκλογική περίοδο -ξέρω τι σημαίνει αυτό, έχω διατελέσει και βουλευτής και υπουργός- οι υπεύθυνοι να μην χάσουν τον στόχο, την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων».

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις ενδεχομένως να μην βρίσκουν όλους σύμφωνους, παραδέχθηκε, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίες για μία σταθερή οικονομία που θα εξασφαλίζει θέσεις απασχόλησης και θα προστατεύει όλους τους πολίτες. 

Σχολιάζοντας τις δύο εκθέσειςτης Κομισιόν, σημείωσε ότι διαπιστώνει πρόοδο, ως προς τα μέτρα εκσυγχρονισμού, ωστόσο η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και ανισορροπίες, όπως το υψηλό χρέος, η ανεργία και τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. 

«Η δουλειά σας δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε οι υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν το 2018 να υλοποιηθούν» διεμήνυσε ο κ. Μοσκοβισί και αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, τη διοικητική μεταρρύθμιση, που «πρέπει να προχωρήσουν έγκαιρα».

Το σχέδιο για την πρώτη κατοικία

Όσον αφορά ειδικότερα στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αναγνώρισε πως «έχει γίνει σημαντική πρόοδος» και προσέθεσε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι απόλυτα προστατευμένο και «πρέπει να κριτήρια να είναι τέτοια, ώστε να επωφελούνται από το νόμο εκείνοι που χρειάζονται προστασία και κανείς άλλος».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μπορεί μέχρι τις 11 Μαρτίου να βρεθούν οι τρόπο για να επιτευχθεί συμφωνία στο Εurogroup, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή θα στείλει ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και ότι είναι μια χώρα στην οποία οι επενδυτές μπορούν να δείξουν εμπιστοσύνη.