Skip to main content

Ανησυχία στην Bundesbank για την παράταση που δόθηκε στη Γαλλία

Τον ανησυχία του εκφράζει ο επικεφαλής της Bundesbank, της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν μετά την παράταση που έδωσε η Ε.Ε. στη Γαλλία για το έλλειμμα.

Η εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μοιάζουν να έχουν εξελιχθεί σε ένα «πολιτικό παζάρι», δήλωσε σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί αύριο ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, που χαρακτήρισε «ανησυχητική» την παράταση που δόθηκε στο Παρίσι για να μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ του.

«Δεδομένου ότι υπάρχουν πολύ υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων είναι ανησυχητική» επισήμανε ο Βάιντμαν στην περιφερειακή εφημερίδα Markische Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα της συνέντευξης που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Πρόκειται για κακό χειρισμό όταν «οι κανονισμοί δεν κατανοούνται σχεδόν ποτέ και η εφαρμογή τους παραπέμπει στην πρακτική ενός πολιτικού παζαριού» συνέχισε ο Βάιντμαν.

Σαπέν: Πρόσθετα μέτρα εάν κριθεί αναγκαίο

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν διαβεβαίωσε σήμερα από τη Βιέννη ότι θα ληφθούν «πρόσθετα μέτρα», εφόσον κριθεί αναγκαίο,  προκειμένου το Παρίσι να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη μείωση του δημοσιονομικού του ελλείμματος το 2015.

«Εάν κατά τη διάρκεια του ανοιχτού διαλόγου μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κριθεί απαραίτητη η επιβολή πρόσθετων μέτρων, εμείς θα τα λάβουμε έως τα μέσα της χρονιάς» δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Βιέννη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα των Βρυξελλών για εξοικονόμηση τεσσάρων επιπλέον δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015.

«Εμείς θα κάνουμε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε επειδή η Γαλλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της να μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2015» συνέχισε ο Γάλλος υπουργός αναφερόμενος σε ένα έλλειμμα που υπολογίζεται με βάση μια πολιτική απόφαση και δεν συνδέεται με την οικονομική συγκυρία.

Η Γαλλία έχει δεσμευτεί στους εταίρους της να μειώσει το έλλειμμά της κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Στους υπολογισμούς της, η Κομισιόν εκτιμά ότι η μείωση δεν θα ισοδυναμεί παρά με 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Παρίσι αμφισβητεί τους υπολογισμούς αυτούς.

Πηγή ενήμερη για το θέμα διευκρινίζει ότι τα πρόσθετα μέτρα μπορούν να ληφθούν χωρίς οι αρχές να χρειαστεί να καταρτίσουν διορθωτικό προϋπολογισμό.  

Πηγή: ΑΜΠΕ