Skip to main content

Με ράλι έκλεισε η Wall

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ για το μήνα Οκτώβριο δίχασαν τους επενδυτές, πυροδοτώντας αφετός κάποια ανησυχία ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει με την αυστηρή νομισματική πολιτική της εφόσον δημιουργήθηκαν στην αμερικανική οικονομία 261.000 νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες απ' ό,τι αναμενόταν.

Με ράλι έκλεισε τελικά η Wall Street τη σημερινή συνεδρίαση, ξεπερνώντας τις πιέσεις που δέχθηκε ενδοσυνεδριακά, καθώς βρήκε κατεύθυνση και στήριξε την αρχική της άνοδο.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 401,97 μονάδες ή 1,26% κλείνοντας στις 32.403,22 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,36% στις 3.770,55 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,28% για να κλείσει στις 10.475,25 μονάδες.

Παρ’ όλα αυτά και οι τρεις δείκτες παρουσίασαν πτώση σε εβδομαδιαία βάση. Ο Dow υποχώρησε 1,4% τερματίζοντας το ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν απώλειες 3,35% και 5,65% αντίστοιχα, μετά από δύο συναπτές εβδομάδες κερδών.

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ για το μήνα Οκτώβριο δίχασαν τους επενδυτές, πυροδοτώντας αφενός κάποια ανησυχία ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει με την αυστηρή νομισματική πολιτική της εφόσον δημιουργήθηκαν στην αμερικανική οικονομία 261.000 νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες απ’ ό,τι αναμενόταν. Αφετέρου όμως κάποιοι ερμήνευσαν τα στοιχεία αυτά ως μία ένδειξη επιβράδυνσης, εφόσον ο ρυθμός αύξησης ήταν μικρότερος από τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου και η ανεργία αυξήθηκε στο 3,7% από 3,5%.

«Η ανάγνωση των στοιχείων ήταν διττή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αγορά ξέρει να διαβάσει με ακρίβεια τα στοιχεία για την απασχόληση και να καταλάβει τι ακριβώς σημαίνουν για την Φέντεραλ Ριζέρβ», αναφέρει ο Anthony Saglimbene, στρατηγικός αναλυτής της Ameriprise Financial.

Άλλωστε και στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι επενδυτές δυσκολεύθηκαν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα της Φέντεραλ Ριζέρβ και του διοικητή της Τζερόμ Πάουελ, αναφορικά με το πότε θα έρθει το σημείο καμπής στη σημερινή πολιτική σύσφιγξης, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να τιθασσεύσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την ισχυρή οικονομία. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται άλλωστε και στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η αισιοδοξία ότι μπορεί να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid 19 στην Κίνα έδωσε ώθηση στις κινεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια, παρότι το Πεκίνο δεν έχει προβεί σε καμία σχετική ανακοίνωση.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης και τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου με αρκετές εταιρείες να παρουσιάζουν κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι τα θεμελιώδη παραμένουν αρνητικά και ότι οι βασικοί δείκτες δείχνουν περαιτέρω επιδείνωση το επόμενο διάστημα. Η επενδυτική τράπεζα συστήνει overweight για εταιρείες κοινής ωφελείας, υγείας και real estate.