Skip to main content

«Επιστρέφει» στην Premia το Athens Heart Mall

Κοντά σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση του Athens Heart βρίσκεται η Premia Properties.

Κοντά στην ανακοίνωση συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση του εμπορικού κέντρου, Athens Heart, στην οδό Πειραιώς 180, βρίσκεται η Premia Properties ΑΕΕΑΠ με στόχο την αλλαγή χρήσης του ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω εμπορικό κέντρο που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2008 (το διάστημα δηλαδή που είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτή η οικονομική κρίση) χωρίς ποτέ να καταφέρει να φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο επισκεψιμότητας και εσόδων, ουσιαστικά επιστρέφει στην εταιρεία που το δημιούργησε.

Ειδικότερα, το Athens Heart θα περιέλθει στην κατοχή της Premia, έναντι τιμήματος περίπου 16 εκατ. ευρώ και αφού έχει προηγηθεί συμφωνία εξυγίανσης και «κούρεμα» των τραπεζικών χρεών της εταιρείας Doreco στην οποία ανήκει (με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου στις 31.8.22). Το χρέος της Doreco προς την Εθνική ήταν 55 εκατ. ευρώ.

Το Athens Heart κατασκευάστηκε και λειτούργησε από την Pasal, η οποία στη συνέχεια αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας και εξαιτίας της όχι θετικής πορείας του εμπορικού κέντρου που ήταν το μεγαλύτερο δημιούργημά της.

Τα προβλήματα για την Pasal έγιναν πιεστικά το 2012-2013 στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης με την εταιρεία, ως developer τότε, να επηρεάζεται από τη μεγάλη πτώση των αξιών των ακινήτων κατά 50% και από τη συνακόλουθη μείωση των μισθωμάτων. Υπέβαλε αίτημα για εξυγίανση βάσει του πτωχευτικού κώδικα το 2018 και η απόφαση εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2019. Το εμπορικό κέντρο είχε εξαιρεθεί από την συμφωνία εξυγίανσης της Pasal.

Στη συνέχεια η εταιρεία μετονομάστηκε σε Premia αφού στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθαν νέοι μέτοχοι με κυριότερο την εταιρεία Sterner Stenhus Greece, με βασικό μέτοχο τον Ηλία Γεωργιάδη (ομογενή από τη Σουηδία) και μετατράπηκε σε ΑΕΕΑΠ.

Έπειτα από τρεις αυξήσεις κεφαλαίου σε διάστημα 1,5 χρόνου και ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2022 η Premia διαθέτει ρευστότητα και δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης.

Βάσει των στοιχείων εξαμήνου η Premia ΑΕΕΑΠ έχει 30 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 289 χιλ. τ.μ. και συνολικής εύλογης αξίας 217,4 εκατ. ευρώ (η Pasal είχε μείνει με 5 ακίνητα).

Ο σχεδιασμός της Premia για το Athens Heart, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, είναι η αλλαγή της χρήσης του και η μετατροπή του, το πιθανότερο, σε συγκρότημα γραφείων.

Η Premia στο μεταξύ χθες ανακοίνωσε ότι στις 27/10/2022 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των ακινήτων της Μπουτάρης, τα οποία αναμένεται να της αποφέρουν μισθωτικά έσοδα ετησίως της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η ΑΕΕΑΠ απέκτησε έναντι τιμήματος 12,3 εκατ. ευρώ, κτήρια συνολικής επιφάνειας 28.800 τετραγωνικών μέτρων (εκ των οποίων 5 οινοποιεία 15.660 τ.μ. καθώς και κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής) και οικόπεδα έκτασης 740 στρεμμάτων εκ των οποίων 5 αμπελώνες 633 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικές τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη).

Ορισμένα ακίνητα (όπως της Σαντορίνης και της Κρήτης) έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού. Επισημαίνεται ότι η δομή της συναλλαγής περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας της Μπουτάρης από την οινοποιητική/εμπορική δραστηριότητα η οποία έχει περάσει στην νεοϊδρυθείσα εταιρεία Μπουτάρη Οινοποιητική (Boutari Wineries) και η οποία ανήκει σε σχήμα επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο οποίο βασικός μέτοχος είναι η Sterner Stenhus Greece.

Όπως επεσήμανε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Premia, Κώστας Μαρκάζος, «η συγκεκριμένη επένδυση διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας με ακίνητα βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης όπως οινοποιεία και αμπελώνες, τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει καθώς και να αναβαθμίσει περιβαλλοντολογικά».