Skip to main content

Ευρωζώνη: Η μεγαλύτερη «βουτιά» στη μεταποίηση από τον Μάιο του 2020

Η πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας ήταν εντονότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον περασμένο μήνα, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ύφεση.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σημείωσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Μάιο του 2020 καθώς ο πληθωρισμός και η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας πλήττουν την καταναλωτική ζήτηση για αγαθά.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI στην Ευρωζώνη αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω τον Οκτώβριο σε 46,4 από 46,6 μονάδες των προκαταρκτικών στοιχείων. Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 48,4 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει μείωση της δραστηριότητας.

Το γεγονός ότι η πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας ήταν εντονότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον περασμένο μήνα υποδεικνύει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ύφεση.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο ΡΜΙ και θεωρείται καλός δείκτης για την υγεία της οικονομίας, υποχώρησε στις 43,8 μονάδες από τις 46,3 μονάδες, σηματοδοτώντας τον πέμπτο μήνα κάτω από τη βάση των 50 μονάδων.

«Ο τομέας παραγωγής αγαθών της Ευρωζώνης κινήθηκε σε βαθύτερη πτώση στις αρχές του τέταρτου τριμήνου. Οι έρευνες PMI σηματοδοτούν πλέον ξεκάθαρα ότι η μεταποιητική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε ο Joe Hayes της S&P Global Market Intelligence.

«Οι παράγοντες που είναι πιθανό να επιδεινώσουν την ύφεση περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει πεισματικά αυξημένος παρά τις συνεχείς ενδείξεις ότι οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα υποχωρούν».

Ο πληθωρισμός σημείωσε νέα υψηλά για την Ευρωζώνη τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, διαμορφώθηκε στο 10,7%, υποδεικνύοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Όσον αφορά τις μεμονωμένα τις χώρες της Ευρωζώνης, όλες οι μεγάλες οικονομίες, εκτός από την Ιρλανδία, είδαν την ύφεση να βαθαίνει τον Οκτώβριο. Η Ισπανία επλήγη περισσότερο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, η οποία είναι από τις πιο εκτεθειμένες στην αβεβαιότητα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Αναλυτικότερα:

  • O δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα στη Γερμανία– που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας της- μειώθηκε τον Οκτώβριο στις 45,1 μονάδες από 47,8 μονάδες το Σεπτέμβριο και έναντι εκτιμήσεων για 45,7.
  • O δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα στη Γαλλία μειώθηκε τον Οκτώβριο στις 47,2 μονάδες από 47,7 μονάδες το Σεπτέμβριο και έναντι εκτιμήσεων για 47,4.
  • O δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα στην Ιταλία υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 46,5 μονάδες, από 48,3 τον Σεπτέμβριο και έναντι εκτιμήσεων για 46,9.
  • O δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα στην Ισπανία υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 44,7, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 47,5, από 49 τον προηγούμενο μήνα.

naftemporiki.gr