Skip to main content

Βρετανία: Ολοταχώς προς τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1989

Φωτογραφία αρχείου

Με τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο να τρέχει σε υψηλό 40 ετών στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού για όγδοη συνεχή φορά, κατά 75 μονάδες βάσης.

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της στη νομισματική πολιτική των τραπεζών. Πέραν της  απόφασης της Federal Reserve που αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης, οι επενδυτές θεωρούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1989.

Με τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο να τρέχει σε υψηλό 40 ετών στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, η Τράπεζα φαίνεται να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού για όγδοη συνεχή φορά, αλλά η ασθενέστερη δυναμική ανάπτυξης και μια σημαντική αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να αμβλύνουν τις εκκλήσεις για πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη.

Ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τις αμφιλεγόμενες φορολογικές περικοπές στο επίκεντρο της ατζέντας δημοσιονομικής πολιτικής της προκατόχου του Λιζ Τρας, πράγμα που σημαίνει ότι η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική δεν κινούνται πλέον σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Οι κυβερνητικές ανατροπές, οι οποίες χαλάρωσαν τις εντάσεις στην αγορά, σημαίνουν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τον πρόσθετο πληθωριστικό αντίκτυπο της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς σταθμίζει την πιθανότητα ασθενέστερης ανάπτυξης στο μέλλον.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs μείωσαν τη Δευτέρα τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2023 από -1% σε -1,4%, επικαλούμενοι ένα λιγότερο γενναιόδωρο πρόγραμμα ενεργειακής βοήθειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις υπό την κυβέρνηση Σούνακ.

naftemporiki.gr