Skip to main content

Saudi Aramco: 42 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη για το γ’ τρίμηνο

Shutterstock

Άνοδο 39% στα καθαρά έσοδα για το γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2021, κατέγραψε ο πετρελαϊκός κολλοσός Saudi Aramco, χάρη στις υψηλότερες τιμές ενέργειας. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 42,4 δισ. δολάρια για το γ' τρίμηνο, από 30,4 το προηγούμενο έτος και λίγο πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco κατέγραψε άνοδο 39% στα καθαρά έσοδα για το γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2021, λόγω των υψηλότερων τιμών του αργού και της σύσφιξης της παγκόσμιας προσφοράς.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 42,4 δισ. δολάρια για το γ’ τρίμηνο, από 30,4 το προηγούμενο έτος και λίγο πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Η κρατική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε επίσης αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια και κατέβαλε το μέρισμά της για το β’  τρίμηνο των 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ίδιο ποσό για το μέρισμα τρίτου τριμήνου αναμένεται να καταβληθεί το τέταρτο τρίμηνο.

Σε δήλωσή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Aramco, Αμίν Νάσερ, δήλωσε ότι τα στοιχεία για τα κέρδη και τις ταμειακές ροές «ενισχύουν την αποδεδειγμένη ικανότητά μας να παράγουμε σημαντική αξία μέσω της παραγωγής χαμηλού κόστους και της χαμηλής χρήσης άνθρακα στην παραγωγή».

«Ενώ οι παγκόσμιες τιμές του αργού πετρελαίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επηρεάστηκαν από τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα, η μακροπρόθεσμη άποψή μας είναι ότι η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για την υπόλοιπη δεκαετία δεδομένης της παγκόσμιας ανάγκης για πιο προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια», πρόσθεσε ο Νάσερ.

ΟΠΕΚ: Ο κόσμος δεν  μπορεί να ζήσει χωρίς πετρέλαιο

Άλλωστε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), αύξησε τη Δευτέρα τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις του για τη ζήτηση αργού και δήλωσε ότι απαιτούνται επενδύσεις 12,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθεί.

Ο ΟΠΕΚ υποστήριξε πως η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 13% για να φθάσει τα 109,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2035 και θα διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο για άλλη μια δεκαετία

Η προοπτική του διαφέρει από αυτή ορισμένων άλλων φορέων, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου να κορυφώνεται κάποια στιγμή στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, καθώς τα κράτη προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.