Skip to main content

Φυσικό αέριο: Ο ευρωπαϊκός αέρας κινεί πτωτικά τις τιμές

Και μόνο οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια είχαν λειτουργήσει λυτρωτικά για τις τιμές του φυσικού αερίου που τις τελευταίες μέρες βαίνουν πτωτικά.

Η ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν και αποτελεί ένα πρώτο βήμα μόνο, συνέχισε να ενισχύει την αποκλιμάκωση. Ειδικότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου- ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς διαπραγματεύτηκε 3,3% χαμηλότερα, στα 123 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει έναν «προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών» και ανέφεραν ότι θα επιδιώξουν ένα προσωρινό πλαίσιο για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα λάβουν επίσης μέτρα για να αποφύγουν τις ακραίες αυξήσεις των τιμών και θα χρησιμοποιήσουν την κοινή αγοραστική δύναμη της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τους πωλητές.

«Στείλαμε επίσης ένα σαφές μήνυμα στην αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε αποτέλεσμα πολύ σύντομα».

Οι αγορές φυσικού αερίου αντέδρασαν σε κάθε βήμα στις διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Η Ευρώπη ξεκίνησε τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης καλά τροφοδοτημένη, με σχεδόν πλήρεις τις δεξαμενές και ισχυρές ροές LNG. Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στην πτώση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 60% από το υψηλότερο σημείο του Αυγούστου.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν. Οι ψυχρές καιρικές συνθήκες και οποιαδήποτε διακοπή της υπάρχουσας προσφοράς από τις ΗΠΑ ή τη Νορβηγία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές πολύ υψηλότερα, δήλωσε στο Bloomberg η Nikoline Bromander της Rystad Energy. Οι αγοραστές στην Ασία προετοιμάζονται για το χειμώνα αυξάνοντας τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου, από το οποίο η Ευρώπη έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό για να αντικαταστήσει τα ρωσικά καύσιμα.

naftemporiki.gr