Skip to main content

Τιμολόγια ρεύματος: Αισθητά μειωμένες οι χρεώσεις Nοεμβρίου

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου 
[email protected]

Στα επίπεδα των 35-45 λεπτών ανά κιλαβοτώρα (370 -450 ευρώ ανά Μεγαβατώρα)  και με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου να κινούνται λίγο κάτω από τη γραμμή των 40 λεπτών /KWh διαμορφώθηκαν οι χρεώσεις των παρόχων για το Νοέμβριο, που ανακοινώθηκαν χθες τα μεσάνυχτα. Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών που έκαναν λόγο για αισθητή αποκλιμάκωση -πάνω από 30%- σε σχέση με τον Οκτώβριο, εξέλιξη που «χαμηλώνει τον πήχη» για το ύψος της κρατικής επιδότησης αλλά και το κόστος της για τον τρέχοντα  μήνα, που θα καλυφθεί αποκλειστικά από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. 

Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις επιδοτήσεις  που θα καθορίσουν τις «καθαρές» τιμές για τα νοικοκυριά θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η τελική  τιμή για οικιακούς καταναλωτές στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης  (500 MWh το μήνα) θα διατηρηθεί στα 159 ευρώ/MWh.

Οι χρεώσεις των παρόχων

ΔΕΗ: 397 ευρώ/MWh για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης και 409 πάνω από το όριο αυτό

Protergia: 395 ευρώ/MWh

Elpedison: 380 ευρώ/ΜWh

NRG: 375 ευρώ/MWh

Ζενίθ: 385 ευρώ/MWh

Φυσικό Αέριο Ατικής: 350 ευρώ/MWh (με έκπτωση συνέπειας)

ΕΛΙΝ: 395 ευρώ/MWh

Watt and Volt: 406 ευρώ/MWh

Volterra: 428 ευρώ/MWh

WE Energy (Eunice): 450 ευρώ/MWh

Η αποκλιμάκωση των τιμολογίων συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις κρατικές επιδοτήσεις και κατ’ επέκταση και το κονδύλι γι ‘ αυτές για τον επόμενο μήνα που εκτιμάται ότι θα είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με τα ποσά που δαπανήθηκαν για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Οι μειωμένες χρεώσεις ήρθαν ως συνέπεια της αποκλιμάκωσης των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος (βασικής παραμέτρου παράγοντας για τη διαμόρφωση των χρεώσεων λιανικής) με τη μέση τιμή για τον Οκτώβριο να κινείται σήμερα (21/10)  στα 260 ευρώ/MWh (από πάνω από 400  ευρώ/ΜWh τον Αύγουστο) , με πτώση της τάξης του 40%. Η μείωση αποδίδεται αφενός στην αυξημένη παραγωγή από ΑΠΕ και κυρίως στην έντονη οπισθοχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου, που χθες κυμαίνονταν στα 128 ευρώ/MWh, πολύ μακριά δηλαδή από το ιστορικό υψηλό των 350 ευρώ/MWh που «έγραψαν» στα τέλη Αυγούστου. Οι τιμές αυτές προδιαγράφουν ότι το συμβόλαιο Νοεμβρίου στο TTF που διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικού αερίου και κατ ‘ επέκταση τις χονδρεμπορικές τιμές για τον τρέχοντα μήνα θα κλείσει σημαντικά μειωμένο έναντι αυτό του Οκτωβρίου (202 ευρώ/MWh).