Skip to main content

Ελληνικό: Στα επίσημα εγκαίνια του έργου αστικής ανάπλασης ο Κ. Μητσοτάκης

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του βασικού μετόχου Σπύρου Λάτση, του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, υπουργών, εκπροσώπων της Εκκλησίας, των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιούνται σήμερα μετά τις 15.00 το μεσημέρι τα επίσημα εγκαίνια του Ελληνικού, του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.

Όπως έχει αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, το έργο «πηγαίνει πάρα πολύ καλά, προηγείται του χρονοδιαγράμματος, έχουν πουληθεί όλα τα ακίνητα της πρώτης φάσης και δεν έχει καθόλου εκκρεμότητες».

Το έργο του Ελληνικού, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Οδυσσέα Αθανασίου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα χρονοδιαγράμματα να τηρούνται με βάση τον σχεδιασμό. Το πρώτο μέρος του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου, το Εxperience Park έκτασης άνω των 70 στρεμμάτων, έχει δοθεί στο κοινό από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ λίγο αργότερο δόθηκε και το Experience Center, τo Κέντρο Επισκεπτών, το μεγαλύτερο στον κόσμο στο είδος του όπου οι επισκέπτες μπορούν  να ανακαλύψουν σε βάθος το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού και να ταξιδέψουν σήμερα στο μέλλον, σε μια βιώσιμη, έξυπνη και καινοτόμο πόλη,   

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης μεταξύ άλλων τα μεγάλα έργα υποδομής της πρώτης φάσης, μεταξύ των οποίων κα η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, η κατασκευή με δαπάνη του επενδυτή του νέου κτηρίου ΑΜΕΑ, πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα που παραδίδεται το καλοκαίρι του νέου έτους, ενώ ξεκινούν και οι πρώιμες εργασίες για την κατασκευή του Riviera Tower, του μεγαλύτερου πράσινου ουρανοξύστη στην Μεσόγειο.  

Την ίδια ώρα «τρέχουν» επιμέρους διαγωνισμοί για κτιριακές εγκαταστάσεις. Πρόσφατα η Lamda Development ξεκίνησε τη διαδικασία επιλογής τεχνικών εταιρειών για ακόμα μια μεγάλη ανάπτυξη στο Ελληνικό, τη δημιουργία του κτηριακού συγκροτήματος Vouliagmenis Mall, συνολικού ύψους επένδυσης 350 εκατ. ευρώ. Έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την επιλογή Early Contractor Involvement (ECI) και ως προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος – προσφορών έχει οριστεί η 17η Νοεμβρίου.

Το Vouliagmenis Mall Complex (VMC) περιλαμβάνει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο που θα έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα (συνολικής επιφάνειας 130 χιλ. τ.μ. και εκμισθώσιμης   85,5 χιλ. τ.μ.) και τα νέα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς (40 χιλ. τ.μ.). Πρόκειται ειδικότερα για ένα συγκρότημα που στους πρώτους ορόφους θα έχει τα καταστήματα του εμπορικού και στους υψηλότερους τα γραφεία της προαναφερόμενης τράπεζας (διάσπαρτα κτήρια).

Επίσης ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ, Άβαξ και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Intrakat διεκδικούν το έργο της κατασκευής των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων εντός του πάρκου στη μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού, προϋπολογισμού 100 με 120 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου «Αθλητικές εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά» η Lamda Development δέχθηκε τέσσερις προσφορές τις οποίες θα εξετάσει για να καταλήξει στον ανάδοχο. Όπως σημειώνεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου που έχει προηγηθεί οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό δεν σχεδιάζονται ως ένα συμβατικού τύπου συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά ως αναπόσπαστο τμήμα ενός Μητροπολιτικού Αστικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, από τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο. Ως βασική αρχή σχεδιασμού του συγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου το οποίο περιλαμβάνει αθλητικές κτηριακές εγκαταστάσεις και όχι αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν περιβάλλοντα χώρο.  

naftemporiki.gr