Skip to main content

Πετρέλαιο θέρμανσης: Επίσημη πρώτη με τιμή κάτω από το 1,4 ευρώ το λίτρο

Των Ραλλούς Αλεξοπούλου & Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Από 1,31 ευρώ το λίτρο ξεκινούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που άρχισε από σήμερα να διατίθεται στην αγορά. Τα ΕΛΠΕ αποφάσισαν έκπτωση στις εταιρείες εμπορίας, που ανέρχεται σε 6 λεπτά προ ΦΠΑ ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ, ανά λίτρο. Όπως ανέφεραν πηγές της Hellenic Energy, η τιμή αυτή μαζί με τα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, μπορούσε να οδηγήσει την τιμή διάθεσης στον τελικό καταναλωτή από 1,37 έως 1,39 ευρώ το λίτρο. Τελικά η τιμή αρχίζει από ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. 

H ΕΚΟ ανακοίνωσε πως για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας και προκειμένου να στηρίξει την αγορά πουλάει μετά από την επιδότηση του κράτους, της HELLENiQ ENERGY, αλλά και δική της επιπλέον έκπτωση στο 1,31-1,32 ευρώ το λίτρο  ​

Ωστόσο πηγές της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση θα είναι υποτονική τις πρώτες ημέρες εξαιτίας του ότι οι καταναλωτές θα κάνουν έρευνα αγοράς αλλά και λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν κυρίως στην Νότια Ελλάδα.

Αναφορικά με την επιδότηση του πετρελαίου στην αντλία, κατατέθηκε σχετική τροπολογία στη Βουλή. Όπως αναφέρει το ύφος της επιδότησης που ανέρχεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο, υπολογίζεται άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α, που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Επίσης, προβλέπεται ότι το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τους ως παραπάνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές, οικιακούς καταναλωτές, βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες.