Skip to main content

Η ενεργειακή κρίση «καίει» και τα deals – Βουτιά σε εξαγορές και συγχωνεύσεις

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

To 2022 δεν είναι χρονιά για deals. Η ενεργειακή κρίση, οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και οι κλιμακούμενες ανησυχίες για παγίδευση της παγκόσμιας οικονομίας σε παρατεταμένο στασιμοπληθωρισμό έχουν κόψει την όρεξη των επιχειρήσεων για νέα ανοίγματα. Οι περισσότερες επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής, έως ότου τουλάχιστον διαφανεί φως στο τούνελ της αβεβαιότητας. Ακόμη και οι αμερικανικές επιχειρήσεις- που έχουν στα χέρια τους το όπλο του ισχυρού δολαρίου – απέφυγαν να «πυροβολήσουν» προς ξένους στόχους, εν μέσω επίμονων γεωπολιτικών εντάσεων. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, που δημοσιεύει το Reuters Eikon, το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου είχαμε πτώση στην παγκόσμια δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο. Συγκεκριμένα τα deals έκαναν βουτιά 54% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021, στα 716,62 δισ. δολάρια. Συνολικά στο 9μηνο η αξία των συμφωνιών είναι μειωμένη κατά 33% και δεν προβλέπεται η ψαλίδα να κλείσει στο τέταρτο τρίμηνο. Να θυμίσουμε ότι στο σύνολο του 2021 είχαν ανακοινωθεί συμφωνίες ύψους 2,97 τρισ. δολαρίων. 

Το τρίτο τρίμηνο του 2022 στις ΗΠΑ η αξία των deals συρρικνώθηκε κατά 63% στα 255,89 δισ. δολάρια. Το στοιχείο που φαίνεται να έχει αποθαρρύνει τους αμερικανικούς κολοσσούς είναι το αυξανόμενο κόστος δανεισμού. Καθώς τα βάρη των χρεών τους πολλαπλασιάζονται, παγώνουν σχέδια για επενδύσεις. 

Στην Ευρώπη με την ενεργειακή κρίση να ρίχνει βαριά σκιά της οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων ήταν μειωμένες κατά 42% σε σχέση με τα αντίστοια περσινά επίπεδα, ενώ στην Ασία – Ειρηνικού είχαμε βουτιά 52%. 

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι και η απροθυμία επενδυτικών τραπεζών να αναλάβουν τέτοιου είδους συμφωνίες. «Στο σημερινό ταραγμένο περιβάλλον οι περισσότερες τράπεζες δεν αισθάνονται άνετες να είναι underwriters σε ένα χρηματοδοτικό πακέτο 3 -4 δισ. ευρώ για μία συμφωνία private equity στην Ευρώπη» εξηγεί στο Reuters ο Γκιγιέρμο Μπαϊγκουάλ, επικεφαλής EMEA M&A στην JPMorgan. 

Μάλιστα τα χειρότερα μάλλον βρίσκονται μπροστά μας. «Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στον πάτο ακόμη. Η αγορά σήμερα είναι σε σύγχυση και οι άνθρωποι ελαφρώς τρομαγμένοι» σχολιάζει η Μελίσσα Σόγιερ, επικεαφλής M&A στη Sullivan & Cromwell LLP.