Skip to main content

Κρυπτονομίσματα: Ακόμη ένα «νεκρό» meme coin – «Ας αναπαυθεί εν ειρήνη με την Ελισάβετ»

Σα… να πουλάς «μπλουζάκια έξω από το Μπάκιγχαμ». Το meme coin, Queen Elizabeth Inu, έσκασε μύτη με το που έγινε γνωστή η σοβαρή ασθένεια της Ελισάβετ, ακολουθώντας πιστά τη νέα τάση στα κρυπτονομίσματα. Είναι όμως η αξία του αντάξια μιας μεγαλειοτάτης έστω και νεκρής;

Από τις πρόσφατες δημιουργίες meme coins, οταν ο Will Smith χαστούκισε τον Chris Rock στα Όσκαρ αλλά κ όταν η ταινία  “Squid Game” κέρδισε παγκόσμια φήμη.

Τις ημέρες που ακολούθησαν το θάνατο της βασίλισσας, σύμφωνα με την Washington Post, φέρεται να κόπηκαν περισσότεροι από 40 τύποι τέτοιων κρυπτονομισμάτων διαβόητων για τις άγριες αυξομειώσεις της αξίας τους,

Το νόμισμα  Queen Elizabeth Inu, διαθέσιμο σε διάφορες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων κοστολογείται επί του παρόντος γύρω στα $0,000003, μετά από αύξηση και πτώση σχεδόν 30.000 τοις εκατό από εκεί που ξεκίνησε. 

Υπάρχει επίσης το Long Live the Queen, κρυπτονόμισμα που έχασε στην αξία του μέσα σε λίγες ώρες από την εμφάνισή του.

Τέτοια είναι γενικότερα η εξέλιξη της αξίας των meme coins – εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, με τους δημιουργούς τους , σύμφωνα με τους γνώστες, πολύ συχνά να είναι απατεώνες του web3  που σκοπό έχουν σκοπό να παρασύρουν τους απρόσεκτους σε τζόγo. 

Τα πρώτα κρυπτονομίσματα του είδους δημιουργήθηκαν γύρω στο 2013, και κάποια -ελάχιστα από αυτά, όπως το dogecoin και το Shiba Inu, άντεξαν και γίνονται δεκτά από την Tesla και το GameStop ως πληρωμή. 

Τα περισσότερα όμως, όπως το Space Kim που σατιρίζει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν – αποτελούν μια ριψοκίνδυνη επένδυση.

Τα κρυπτονομίσματα meme έχουν συχνά περιορισμένη αξία, με τα περισσότερα να κοστίζουν λιγότερο από ένα κλάσμα της δεκάρας.

«Το καλύτερο σενάριο είναι να γίνουν viral» λέει η ειδικός κρυπτογράφησης και blogger στο web3, Molly White.

Για νομίσματα όπως το Queen Elizabeth Inu, οι μεταβολές των τιμών είναι απότομες και γρήγορες. Το νόμισμα άρχισε να διαπραγματεύεται λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί ο θάνατός της βασίλισας, καθώς τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι ήταν άρρωστη. Λίγο μετά το θάνατό της, η αξία ενός νομίσματος ήταν περίπου $0. 000185, σύμφωνα με τον ιστότοπο δεδομένων κρυπτογράφησης Dexscreener. Από το απόγευμα της Παρασκευής, η αξία του νομίσματος βρίσκεται κοντά στο μηδέν.

Αλλά στην εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram, όπου οι επενδυτές μιλούν για την απόδοση του νομίσματος, ορισμένοι παραμένουν αισιοόδοξοι. «Τα 50.000 $ είναι ΕΥΚΟΛΑ με αυτό το νόμισμα! Πιστεύω ότι στην κηδεία  θα φτάσει τα 500 χιλιάδες δολάρια», είπε κάποιος, ενώ ενας άλλος παρότρυνε: «Η μέρα της κηδείας πλησιάζει. ΓΕΜΙΣΤΕ ΤΙΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΑΣ» 

Τις τελευταίες μέρες όμως οι τόνοι έπεσαν.  

«Η βασίλισσα και  το νόμισμα πέθαναν», έγραψε ένας χρήστης. «Αφήστε τους να αναπαυθούν εν ειρήνη». 

Άλλοι πάλι συνιστούσαν υπομονή: «Παιδιά! Εμπιστευτείτε τη διαδικασία!»

Πολλοί πάντως θυμούνται τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι δημιουργοί του meme coin Squid Game το άφησαν να αυξηθεί σε αξία επί 11 ημέρες φτάνοντας τα 2.860 $ και στη συνέχεια αποχώρησαν ρίχνοντας την τιμή του σχεδόν στο μηδέν και αρπάζοντας  3,3 εκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια επενδυτών.

Ο Hsiao, του Block Journal, σημειώνει ότι τα χρήματα που αρπάζουν οι απατεώνες των meme coinsσυχνά δεν είναι αρκετά για να τραβήξουν την προσοχή των κυβερνητικών ρυθμιστικ΄΄ων αρχών.

 «Είναι όμως ένας τεράστιος πειρασμός για τους κερδοσκόπους», είπε ο ίδιος.

naftemporiki.gr